Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Lördag: V75 med Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro

Dags för årets sista klassiker – Svensk Uppfödningslöpning.
Vilken 2-åring skriver travhistoria?
Svaret får vi på lördag då V75-ljuset riktas mot Jägersro i Malmö.

Efter utflykten till norska Bjerke avgörs V75 på Sveriges sydligaste bana och det är inte bara Svensk Uppfödningslöpning som står i fokus på Jägersro. Inom V75 är Meadow Prophets Minne och Johan Jacobssons Minne andra sportsliga läckerheter.

I Meadow Prophets Minne (V75-3), Gulddivisionen, startar bland annat Prix d’Amerique-aktuella Solvato (Veijo Heiskanen) och Noras Bean (Stefan Söderkvist/Ulf Stenströmer).

I Johan Jacobssons Minne (V75-7), öppet för tre- och fyraåringar, återfinns bland annat fjolårets Kriterievinnare Rokkakudo (Stefan Söderkvist/Anna Forssell) och årets Kriterietrea From Dust To Dawn (Torbjörn Jansson/Lars I Nilsson).


Svensk Uppfödningslöpning
har körts sedan 1926 då Ibrahim Pascha och Sophus Sörensen segrade på tiden 1.39,9 över 1 609 meter. Förstapriset var 2 500 kronor.

Distanserna har varit 1 600, 1 609, 1 640 och 2 140 meter. Snabbaste segertiden daterar sig från 2012 då Per Nordström vann med Denim Boko på 1.12,9a/1 640 meter. För tredje året i följd är förstapriset 600 000 kronor.

På lördag har nio av finalfältets hästar chans att dubbla den summan eftersom de är premiechansade (man avstår sitt premielopp och har i stället chansen att tjäna dubbla prispengar i Uppfödningslöpningen, Kriteriet, Oaks, Derbyt, Derbystoet). Trion som inte är premiechansade är Seul en Tete, Amour Memory och Sucre. Vinner någon av de andra nio står det alltså 1,2 miljoner kronor på segerchecken.

Sören Nordin har vunnit Svensk Uppfödningslöpning flest gånger. Nio som tränare, sju som kusk. Sören har vunnit med Silver Princess 1941, Segertorps Barlow 1967, G.A. Scotch 1969, Spike Boy 1971, Ixi Håleryd 1972, Janbro Active 1977 och Lep Curie 1979. 1962 vann Gunnar Nordin med Nixon och 1973 vann Leif Löfgren med Librette Sund, som Sören tränade.

Hemmatränaren Lutfi Kolgjini skuggar Sören med sju segrar som tränare och sex som kusk. Lutfi har vunnit med Revenue 1998, Omega Topline 2000, Hövding Lavec 2001, Micro Mesh 2007, Raja Mirchi 2009 och i fjol med Onceforall Face. 1999 vann Heiner Christiansen med Noir Qualite, som Lutfi tränade.

På lördag har Lutfi kvalat in fem 2-åringar till Svensk Uppfödningslöpning och han kör själv Clemenza Am. Jägersrokollegan Tomas Malmqvist har kvalat in tre. Övriga fyra kommer från Bergsåker (Svante Båth), Eskilstuna (Per Lennartsson), Färjestad (Björn Goop) och Romme (Bernt-Ove Johansson).

Den sistnämndas häst, Amour Memory, körs av loppets ende lärling, Elias Strandberg.

Vem blir då favorit? Ja, Lutfi Kolgjinis Clemenza Am imponerade i kvalet för tränarsonen Adrian, Tomas Malmqvist kan snart summera ett fantastiskt år som unghästtränare och Björn Goops Mister J.P. har inlett karriären med fem raka segrar. Men då det gäller 2-åringar, på lördag sex ston och sex hingstar, är osvuret bäst…

För att hitta lägsta vinnaroddset får vi backa bandet till 1928 då Ruter Dam och Anders Nilsson vann till favoritoddset 1,11. Det senaste lägsta vinnaroddset är från 2009 då Raja Mirchi och Lutfi Kolgjini vann till 1,51. Loppets högsta vinnarodds är från 2003 då Svante Båths Even Who gav 64,41 med Björn Goop i sulkyn.

Svensk Uppfödningslöpning kördes inte 1961, 1963 och 1970 på grund av hästbrist.


Svensk Uppfödningslöpning, lopp 9, V75-5, 1 640 meter, autostart, förstapris 600 000 kronor.

Nummer, Häst, Kusk, Tränare
1, Seul en Tete, Johnny Takter, Tomas Malmqvist
2, Mister J.P., Björn Goop
3, Facile Boko, Erik Adielsson, Svante Båth
4, Clemenza Am, Lutfi Kolgjini
5, Nassau, Thomas Uhrberg, Lutfi Kolgjini
6, Igor Ribb, Adrian Kolgjini, Lutfi Kolgjini
7, Pandora Face, Kaj Widell, Lutfi Kolgjini
8, Amour Memory, Elias Strandberg, Bernt-Ove Johansson
9, Xceed. G.T., Per Lennartsson
10, Sucre, Steen Juul, Tomas Malmqvist
11, Tunika, Örjan Kihlström, Tomas Malmqvist
12, Philistine Face, Torbjörn Jansson, Lutfi Kolgjini

 

Gå till Start