Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Den stora frågan är HUR ett licenssystem på den svenska spelmarknaden skulle se ut

När beskedet från EU-kommissionen kom angående den svenska spelmarknaden höjdes flera branschröster. Om det skulle bli en omreglering påverkar det alla spelbolag som vill bedriva verksamhet i Sverige, både statliga och privatägda.
– Vi har sagt att den reglering vi har i dag inte riktigt fungerar som det är tänkt. Den är ofullständig. Man vill ha en sund och säker spelmarknad, men då måste man också hitta ett sätt att upprätthålla regleringen och syftet med spelpolitiken, säger Johan Tisell, presschef på Svenska Spel, till Dagens Opinion.
Enligt Lotteriinspektionen investerade spelbolagen sammanlagt 1,7 miljarder kronor på tv-reklam ifjol. De utländska spelbolagen stod för 64 procent av alla spelreklam i tv under året. En potentiell omreglering av den svenska spelmarknaden skulle innebära att alla aktörer tvingades följa samma lagar.
Magnus Silfverberg, vd för Betsson-gruppen och ordförande i Branschföreningen för onlinespel, menar att det inte bara är en fråga om att ha licenssystem, utan hur det i så fall utformas.
 

”Skulle det [den danska skattenivån] införas på alla marknader så skulle det inte gå att tjäna några pengar. Då kommer spelet flytta ut till sådana som befinner sig utanför systemet”, säger vd:n. Skulle skattesatsen bli så pass hög även i Sverige innebär det att spelbolagen skulle få fundera på om man överhuvudtaget ska söka licens, alternativt höja priserna gentemot kunderna, exempelvis sänka oddsen.” (Aktiespararna)

”Det kanske går till viss mån, men det finns inget stort utrymme för då kommer någon aktör i Karibien eller Asien till exempel att ta de spelarna ifrån oss”, säger Silfverberg.

Han fortsätter:

”Man bör grundligt analysera hur man ska införa den här licensen. Det kräver en del eftertanke eftersom det finns en massa särintressen i Sverige med bland annat lotterierna. Det kanske inte bara går att kopiera ett annat lands system rakt av. Han sade väl inom mandatperioden, och det låter som en rimlig ambition. Men då skulle jag tro att det blir mot slutet av den innan man har ett system på plats”, Silfverberg.

Vad skulle då hända på marknaden vid en potentiell omreglering med spellicenser? 

”Det som hänt är att första året efter omregleringen blir det högre spendering av reklam generellt i marknaden för många vill positionera sig, men sedan sjunker det tillbaka till en normalnivå. Det vi har sett är att de som varit stora aktörer på de marknaderna innan regleringen också är de som kommit ut som vinnare efter. Där tror vi att Betsson ligger väldigt bra till på den svenska marknaden, om den omregleras”, säger Silfverberg.
Johan Tisell, Svenska Spel, igen:
– Det är ett politiskt beslut hur man vill utforma regleringen, om det ska vara en licensmodell eller något annat. Men vi tycker att det är att rimligt att om man nu har de mål som man har med spelpolitiken, så ska man se till att alla aktörer omfattas av samma regelverk, säger Johan Tisell.
Mer läsning:
Gå till Start