Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Oddsen på valet mer korrekta än opinionsmätningarna

Redan flera veckor före valet visade Unibets odds hur det skulle gå. Och precis som i riksdagsvalen 2006 och 2010 var oddsen otrolig träffsäkra. Medan SVT:s ”Valu” visade att SD skulle få 10,5 procent av rösterna och att Fi skulle komma in riksdagen hade oddsen, sedan flera veckor tillbaka, tydligt pekat på att SD skulle få 13 procent av rösterna och att Fi inte skulle komma in i riksdagen.

För flera av partierna har oddsen visat rätt valresultat ända sedan början av 2014 och hela vägen fram till valet. Detta gäller till exempel C och KD som låg under riksdagsspärren i flera opinionsundersökningar i början av året, medan oddsen hela tiden pekade på att KD skulle få 4 till 4,99 procent av rösterna och att C skulle få 6 till 6,99 procent av rösterna. Resultatet blev 4,6 respektive 6,1 procent.

– Detta är tredje riksdagsvalet i rad där oddsen, redan på ett tidigt stadium, visade hur det skulle gå. Vi har sett en rad opinionsmätningar som har visat på väldigt olika resultat, medan oddsen har varit betydligt mer stabila och träffsäkra, säger Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet Sverige.

Att Alliansen skulle få under 40 procent av rösterna syntes även i oddsen som dagen före valet visade på ett resultat på 39 procent för Alliansen. Resultatet blev 39,3 procent. Dessutom pekade oddsen tydligt på att S, MP och V inte skulle lyckas få 50 procent av rösterna.

– Oddsen tar hänsyn till faktorer än opinionsmätningar. Och inte minst påverkas oddsen av spelarnas insatser. Vi kan konstatera att intresset för att spela på politik har ökat kraftigt och det har även bidragit till oddsens träffsäkerhet, säger Jonas Nilsson.

Redan ett år före valet var Stefan Löfven favorittippad som statsminister hos Unibet. Det höll i sig hela vägen fram till valdagen och på valdagen sjönk oddset till rekordlåga 1,01 gånger pengarna.

– Valoddsen har uppmärksammats inför valet, men vi är ändå något förvånade över opinionsmätningarnas totala dominans i medierna, trots att det händer att de motsäger varandra. Oddsen har gång på gång visat sig mer träffsäkra, säger Jonas Nilsson.

Gå till Start