Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Spelarna vet hur det går i valet

Med bara en vecka kvar till valet duggar opinionsundersökningarna tätt och skillnaderna mellan de olika mätningarna har varit stora under de senaste dagarna. Spelarna är i alla fall säkra på att nästa Statsminister heter Stefan Löfven och just nu pekar oddsen på att det rödgröna blocket kommer att få 45 procent av rösterna mot alliansens 37,5 procent. Fi kommer inte in i riksdagen medan Sverigedemokraterna får minst 11 procent av rösterna enligt oddsen.

Oddset på Stefan Löfven som nästa statsminister är låga 1,25 medan Fredrik Reinfeldt står i 3,50 gånger pengarna. Enligt oddsen går Socialdemokraterna mot ett katastrofval och kommer inte ens att komma upp i 30 procent av rösterna. Oddsen pekar på ett valresultat kring 27,5 procent.

Det är inte mycket som talar för att S, MP och V kommer att lyckas få egen majoritet. Oddset på att det rödgröna blocket får över 50 procent av rösterna är 5,75 medan ett spel på under 50 procent ger 1,10 gånger pengarna. Det ser heller inte ut som att de rödgröna kan ta hjälp av Fi. Oddset för att Fi kommer in i riksdagen är höga 3,20 mot 1,20 på att de inte lyckas ta sig över fyraprocentsspärren.

– Vi kan konstatera att allt fler spelar på politik och räknar med ett omsättningsrekord inför riksdagsvalet. Vi hade en hel del spel redan under EU-valet, men riksdagsvalet har ett ännu större intresse. Några av de mest populära spelen är vem som ska bli Sveriges nästa statsminister och vilka partier som kommer att ingå i Sveriges nästa regering, säger Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet Sverige.

Unibet har erbjudit spel politik sedan 2002 och de politiska oddsen har många gånger har visat sig vara mer träffsäkra än opinionsundersökningar. Oddsen tar hänsyn till fler faktorer än opinionsmätningar, men inte minst så påverkas oddsen av spelarnas insatser. Ytterligare en skillnad mot opinionsundersökningar att oddsen inte brukar svänga lite kraftig på kort tid som opinionsmätningarna ofta gör.

Unibets odds på valet 2014

Vem blir Sveriges nästa statsminister?
Stefan Löfven 1.25
Fredrik Reinfeldt 3.50

Parti/koalition att utgöra regering efter nästa val
S+MP 2.40
V+S+MP 2.50
C+FP+KD+M 5.00

Får S+MP+V över 50 procent av rösterna?
Ja 5.75
Nej 1.10

Kommer Fi in i riksdagen?
Ja 3.20
Nej 1.30

Gå till Start