Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Riksgaloppen fortsätter även 2015

Riksgaloppen är tävlingen där du för en liten insats kan bli delägare i en treårig galoppör under en hel säsong. Trots att det återstår drygt två månader innan årets tävling når målsnöret är förberedelserna redan i full gång inför nästa säsong.

Det kommer inte att bli några stora förändringar inför nästa säsong, dock kommer antalet stall att minska till fem. Varje tränare förfogar över 384 000 kronor som täcker inköp av häst, träningsavgifter, skoning och alla övriga kostnader under hela tävlingssäsongen. I varje stall finns 1 000 andelar som vardera kostar 400 kr (16 kr/andel går till försäljningskostnader).

Det är redan nu klart vilka fem tränare som kommer att representera Riksgaloppen nästa år.

Hans Adielsson
Peter Jardby
Maria Sandh
Madeleine Smith
Patrick Wahl

Helt nya namn i Riksgaloppen är Täbytränaren Maria Sandh samt ett av galoppens största namn Hans Adielsson.

Maria Sandh började en gång med ponnygalopp. Hon har gått lärlingsutbildningen på RACE (den irländska galoppskolan) och har också arbetat hos topptränare på Irland och i England. Maria tog ut sin tränarlicens under 2012 och fick en smakstart med 31 % vinnare debutåret och 18 % vinnare 2013. Maria har idag 18 hästar i träning och har precis som Madeleine Smith en kombinerad jockey och tränarlicens.

Hans Adielsson är en av skandinavisk galopps största tränare genom tiderna. Tillsammans med hustru Mai drev han ett mycket framgångsrikt stall som tog sitt första championat 1980. Det blev nio raka championat. Dessa inkluderade två Derbyvinnare, stona Humbug 1982 och Rossard 1983. Adielssons satsning på skandinaviska unghästar gav också stallet sex raka segrar i Amacitalöpning för tvååriga ston på Täby. I början av 1989 avvecklade man sitt galoppengagemang för att satsa helt på travsporten. Bland de bästa travarna i stallet var Nilema Pearl som vann både Stosprinten och Derbystoet 1993 och förstås Human Behaviour som ju hade fullblod i ådrorna genom sin mormor. Hösten 2010 återvände Hans till galoppen då han och Mai flyttade från Malmö till Lambourn i England för att bli privattränare åt finansmannen Erik Penser. Efter tre framgångsrika år i England flyttade Hans hem och tog ut en svensk tränarlicens i slutet av 2013.

Pressmeddelande här.

Gå till Start