Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Moderaterna mot katastrofval enligt oddsen

Med mindre än två månader kvar till valet hoppas fortfarande Fredrik Reinfeldt och Moderaterna att opinionen ska vända till deras fördel. Oddsen pekar dock i motsatt riktning – Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildar regering tillsammans i höst med Stefan Löfven som statsminister, medan Moderaterna riskerar att göra ett katastrofval.

Med ett år kvar till valet, i september 2013, gav spelbolaget Unibet 1.57 gånger pengarna på Stefan Löfven som statsminister mot 2.35 gånger pengarna på Fredrik Reinfeldt. Idag ser oddsen ännu mörkare ut för Reinfeldt. Att han sitter kvar som statsminister ger 3.25 gånger pengarna mot 1.18 gånger pengarna på att Löfven blir statsminister.

– I valet 2010 fick Moderaterna 30,06 procent av rösterna i riksdagsvalet. Enligt oddsen är det osannolikt att de ens kommer i närheten av de siffrorna i årets val, de riskerar istället att göra ett riktigt katastrofval. Oddset på att Moderaterna får under 22 procent i valet är just nu 1.60, mot 2.35 på att de får högre röstsiffror, säger Claes Bergström, Sverigechef på Unibet.

Rödgrön regering – med eller utan Vänsterpartiet
Att de fyra Allianspartierna sitter kvar i regeringsställning efter valet ger oddset 4.50 gånger pengarna. Att de för att klara sig kvar tar hjälp av Miljöpartiet för att bilda regering ger 101.0 gånger pengarna.

Den stora frågan är istället vilka Löfven och Socialdemokraterna kommer att bilda regering med. Socialdemokraterna har tidigare uppgett att Miljöpartiet är en naturlig samarbetspartner för dem, men även Vänsterpartiet vill, med vissa villkor, ingå i en rödgrön regering. Oddset för att Socialdemokraterna bildar regering tillsammans med Miljöpartiet är 2.75 gånger pengarna medan oddset för att de också släpper in Vänsterpartiet är 3.00 gånger pengarna. Mindre troligt är att Socialdemokraterna ensamma försöker att bilda regering, vilket ger 20.00 gånger pengarna hos Unibet.

– Det stora frågetecknet inför valet är ifall Feministiskt initiativ kan upprepa succén från EU-valet i maj. Just nu är oddsen mycket jämna och det ska bli spännande att se om Gudrun Schyman lyckas ta partiet över riksdagsspärren eller inte, säger Claes Bergström.

Att Feministiskt initiativ klarar fyraprocentspärren spelas till 1.95 gånger pengarna mot 1.80 gånger pengarna att de hamnar utanför riksdagen.

Sveriges nästa statsminister
Stefan Löfven  1.18
Fredrik Reinfeldt 3.25

Parti/koalition att utgöra regering efter nästa val(s)+(mp) 2.75
(v)+(s)+(mp) 3.00
(c)+(fp)+(kd)+(m) 4.50
(s)+(mp)+(v)+(fi) 12.00
(v)+(s) 15.00
(s) 20.00
(c)+(fp)+(kd)+(m)+(mp) 101.0
(s)+(m) 101.0
(v)+(s)+(mp)+(c) 201.0
(c)+(fp)+(m)+(mp) 201.0
(v)+(s)+(mp)+(fp) 201.0
(s)+(m)+(fp) 276.0

Andel av röster – Moderaterna
Över 22 procent 2.35
Under 22 procent 1.60

Andel av röster – Feministiskt initiativ
Över 4 procent 1.95
Under 4 procent 1.80

Pressmeddelande här.

Gå till Start