Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Nya riktlinjer från EU kan påverka Malta- och Gibraltarbaserade spelbolag som vänder sig till den svenska marknaden

gibraltar-50863_1280

Spelbolagen växer snabbare än någon annan bransch i tjänstesektorn i EU, konstaterar EU-kommissionen i en kartläggning, skriver DN. Tillväxten beräknas till ungefär 15 procent om året och omkring 7 miljoner konsumenter spelar på nätet.

Trots det stora spelintresset saknar flera EU-länder en reglering om hur spelbolagen får uppföra sig. Det är ett av huvudskälen till att EU-kommissionen inom kort presenterar riktlinjer som man anser att medlemsländerna ska följa.

Rapporten beräknas släppas på måndag.

Några av förslagen som diskuterats och som sannolikt är en del av riktlinjerna:

  • Minderåriga ska skyddas bättre – EU vill se att spelbolagen noga kontrollerar åldersgränserna
  • Registrering och mer utförlig kontroll av spelbolagen
  • Aggressiv och vilseledande reklam ska inte tillåtas
  • Ytterligare arbete mot illegala spel och proaktivt arbete mot matchfixing

Enligt DN kan de nya riktlinjerna kan få betydelse för de utlandsbaserade spelbolag. Det handlar till exempel om engelska Ladbrokes som har sin bas i Gibraltar och om Unibet, Pokerstars och Betsson som finns på Malta. Men eftersom det inte handlar om tvingade EU-lagar, utan rekommendationer, kan eventuella förändringar ta tid.

Gå till Start