Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Uppgifter: Match i svenska division 2 misstänks för matchfixing

BW90 i division 2 spelade i förra veckan match mot FK Karlskrona, en match som man förlorade med 5-2. Nu väljer klubbens tränare, Dan Fransson att polisanmäla sitt egna lag, uppger Ystad Allehanda. Anledningen till polisanmälan ska vara att någon har försökt påverka resultatet i matchen, vilket kan härledas till att Svenska Spel valde att stänga allt spel på matchen på grund av avvikande spelmönster.

Enligt Johan Tisell, presschef på Svenska Spel, stoppade man det pågående satsandet på matchen dagen före avspark, den 26 juni.

– Vi har haft ett avvikande spelmönster hos oss. I det här fallet bedömer vi att det finns en misstanke om att matchen inte avgjordes på sportslig grund, säger han till Skånskan. Eftersom det såg konstigt ut tog vi det säkra före det osäkra och stoppade spelandet. Vi återbetalade också alla insatser, fortsätter Johan.

Profilerade spelaren Jan Helander, grundare av spelbloggen En gamblers vardag, misstänkte tidigt att saker och ting inte stod rätt till om matchen. Han skriver:

När jag själv undersökte matchen den 26e juni, så var det inte möjligt att avgöra huruvida korrupt spel troligen förekommit, även om såväl Svenska Spel som Nordicbet tidigt stängde spel på matchen, och oddsen sjönk från start 2.45-3.60-2.30 till 5.0-4.60-1.43 hos 10bet som stängde sist (26 juni kl 08:23)

Det har också kommit till min kännedom att BW90 misstänks ha stora ekonomiska problem och flera spelare ska ha lämnat föreningen, vilket jag inte fått videmerat. Man bör även notera att INGEN av de stora asiatiska bolagen, SBOBET, Pinnaclesports hade liveodds, vilket gör det ännu mer svårbedömt.

Jan Helander fortsätter:

Men viktigast av allt är nog att BETFAIR som är en betexchange, öppnade på 4.70-4.89-1.50 (26april kl 14.42 när inga bookies hade odds längre) och stängde på 3.04-4.42-1.69 (26e april kl 19:33)  Vilket ger en indikation om att det förelåg ett rykte, men marknaden till slut inte tog ryktet på fullt allvar.

Jag vill således inte ta ställning med endast spelrörelser som indicium enär de bookies som stängde ofta följer varandra och sänker odds även utan att ha fått några spel. Man ska också ha klart för sig att marknaden är ytterst volatil på div2, när riskvolymen är ytterst låg.

Dock föreligger såpass många rykten, att matchen är misstänkt, men informationen för kortfattad för att klart uttala sig.

En polisutredning är igång och vi får återkomma med utfallet, misstankar finns i alla fall till ett ytterligare fall av matchfixning i svensk fotboll.

 Läs mer här hos Skånskan eller Fotboll Skåne.

Vill du veta mer om matcher i Sverige som kan vara fixade? Prenumerera på vårt nyhetsbrev så skickar vi uppdateringar 2-4 gånger per månad. Dessutom får du veta mer om hur det är att jobba i spelbranschen, hur spelbolagen sköter sig och även ett och annat tips för att bli en (ännu) bättre spelare. Langa in din e-post här.

 

 

Gå till Start