Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Svenska Spel anklagas för att diskriminera utlandsfödda

Knut Olsson är tysk medborgare men är sedan 30 år bosatt i Sverige under delar av året. Tidigare har han spelat Lotto ett par gånger i månaden, men i och med att Svenska Spel infört obligatorisk ID-kontroll kan han inte längre spela hos det svenska spelbolaget.

– Vi har hus i Sverige och betalar skatt. Vi är välkomna att handla på ICA, gå på restaurang och tanka på macken. De har inga problem att ta emot våra pengar. Men spela Lotto kan vi inte, säger han till Kristianstadbladet.

Knut Olsson menar att det finns många i Sverige som befinner sig i samma situation, exempelvis tyskar, danskar och norrmän som vistas längre perioder i landet. Han undrar hur spelförbud hos dem kan vara aktuellt i ett EU-land som Sverige.

Svenska Spels presschef, Johan Tisell, förklarar att det statliga spelbolaget inte måste erbjuda spel till alla.

– Ska man hårddra det har vi inga skyldigheter att erbjuda spel åt utländska medborgare, säger han till Kristianstadbladet. Är man inte folkbokförd i Sverige kan man inte spela hos oss. Det gäller inte bara utländska medborgare utan även svenska medborgare som är bosatta utomlands, fortsätter han.

Hela intervjun med Knut Olsson och Johan Tisell finns här.

Gå till Start