Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

VM skapar feststämning hos spelbolagen

– Livespelet har exploderat. Sedan 2006 har det ökat med 600 procent, och det kommer att växa oerhört starkt under fotbolls-VM, säger Staffan Rehnström, chef för sportdelen på Svenska Spel till SvD Näringsliv.

Svenska Spel har en relativt stabil omsättning på ca 5 miljarder kronor årligen, medan de utländska spelbolagen snabbt ökar i omsättningstakt. Och de tar marknadsandelar.

Enligt Johan Söderkvist, pressinformatör på Svenska Spel, beror tappet av marknadsandelar på flera anledningar.

– Det beror på en kombination av anledningar, såsom egenpåtagna spelåtgärder, ökad konkurens från oreglerade aktörer och att de andra bolagen har möjlighet att erbjuda produkter som vi inte har, säger Johan Söderkvist, pressinformatör på Svenska spel till SvD Näringsliv.

Erik Bäcklund, chef för sportspelsprodukter på Unibet, kommenterar:

– Jämfört med samma period förra året, när det varken var EM eller VM, räknar vi med att öka omsättningen med 50 procent. Det här är en period när alla de europeiska toppligorna har paus, men i och med fotbolls-VM ökar kundintaget väsentligt, säger Erik Bäcklund, även han till SvD Näringsliv.

Magnus Silfverberg, Betsson:

– Den stora effekten för oss av ett VM är att många nya kunder kommer till, och många andra kunder kan vi återaktivera. För oss handlar det mycket om att bygga för framtiden.

Johan Söderkvist, Svenska Spel, om den svenska spelmarknaden:

– Vi har en nationell reglering som inte efterlevs. Det finns ingen kontroll av de här aktörerna, säger Johan Söderkvist, pressinformatör på Svenska Spel.

Lotteriinspektionen:

– Lagstiftningen härrör från mitten av 1930-talet. Många saker är omoderna. Vi har exempelvis ett främjandeförbud som inte fungerar, säger Maria Wennerberg Sedigh, senior rådgivare på Lotteriinspektionen.

Erik Bäcklund, Unibet, säger att han är öppen för att även utländska spelbolag ska ställas under Lotteriinspektionens översyn.

– I dag är spelmarknaden ingen öppen marknad och spelbolagen kan inte konkurrera på lika villkor. Det gör att man inte kan kontrollera alla utländska spelbolag, säger Erik Bäcklund.

Han vill införa en licensmarknad, liknande den som finns i Danmark och Belgien. Det innebär att Unibet även fortsatt skulle kunna ha sitt huvudkontor på Malta men tilldelas svensk licens och därmed gå under svensk lagstiftning.

Mer läsning här hos SvD.

Gå till Start