Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Misstänkt pengatvätt – ATG stängde spel

ATG stängde under måndagskvällen spelformen Plats på lopp 3 och 5 till tävlingarna i Gävle samt lopp 5 till tävlingarna i Halmstad.
– Vi noterade exceptionellt höga Plats-spel på tre hästar i de tre loppen. Därför fattade vi beslut om att stänga spelformen i dessa lopp. Stängningen genomfördes innan något av de aktuella loppen hade startat, säger Magnus Lunner, säkerhetschef på ATG.

UPPDATERAT: Läs även vår artikel om ATG:s första utredning av händelsen.

Totalt rör det sig om 147 stycken spel på 5 000 kronor vardera. Totalt alltså 735 000 kronor.

Enligt spelaren Jan Helander finns det tre möjliga anledningar till spelen:

  1. Ombudsprovisionen (på ca 4%) lockar någon/några (ombudet/ombuden) att spela stora pengar för att göra en liten, men “säker”, vinst.
  2. Någon/några vill tvätta pengar. In med “fula” och ut kommer rena.
  3. Någon/några försöker sätta spelbutiken i konkurs. Vid eventuell förlust måste pengarna fram, märkligt, men möjligt.

Jan Helander utvecklar resonemanget här i sin blogg.

Under sen eftermiddag upptäckte ATG att Plats-spel på totalt 735 000 kronor på tre hästar i de tre loppen hade genomförts hos tre olika ombud i Stockholms innerstad.

– Vi ska vara äkta och trovärdiga, då är det viktigt att vi agerar när sådana spel kommer in, säger ATG:s säkerhetschef Magnus Lunner till Expressen.

De aktuella spelen fördelades enligt följande:

  • 6 Mind Magic, lopp 3, Gävle (240 000 kr)
  • 2 Gameplayer, lopp 5, Gävle (250 000 kr)
  • 1 Harpos Blue Swede, lopp 5, Halmstad (245 000 kr)

– Enligt våra rutiner så informerade vi måldomarna på respektive bana samt Michael Halvarsson, säkerhetschef på Svensk Travsport. Klockan 18.55 fattade vi beslutet att stänga Plats-spelet på de respektive loppen och då informerade vi också vår kontrollmyndighet Lotteriinspektionen, säger Magnus Lunner.

Travbloggaren Rickard Hansson skriver:

“Spännande att följa det här ”fallet”. I synnerhet då konkurrenten Svenska Spel från och med i går införde obligatorisk registrering av samtliga spel (förutom lotter).
Nu är ju det här en travblogg och ingen spelblogg – men Svenska Spel skriver även i det nya avtalet till ombuden att ”ägare ska spela måttligt”. Därmed vill Svenska Spel begränsa ägarnas spel i egna butiken och hålla full koll på vem som spelar.”

Mer om Svenska Spels krav på Spelkortet har The Gambler Magazine skrivit här och här.

De 735 000 kronor som spelades igår är spärrade i avvaktan på utredning. Övrigt Plats-spel i de aktuella loppen återbetalas.

– I kväll har vi nu påbörjat en utredning. Av utredningsskäl så kan vi i nuläget inte lämna någon ytterligare information, säger Magnus Lunner, säkerhetschef på ATG.

Det gick under måndagskvällen inte heller att spela Plats till vissa lopp i Sydafrika.

– Men skälet till detta var att det var för många hästar anmälda och har ingenting med stängning av Plats-spelet i Gävle och Halmstad att göra, säger Magnus Lunner.

Fortsättning lär följa… Vet du mer, vänlig kontakta oss här. Det går bra att vara anonym.

Pressmeddelande här från ATG.

Gå till Start