Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Är odds bättre än opinionsundersökningar?

Skulle du våga satsa en slant på vem som blir Sveriges nästa statsminister? Just nu spelas Stefan Löfven till oddset 1,25 medan Fredrik Reinfeldt står i 3,50 gånger pengarna. Spelbolaget Unibet har lång erfarenhet av politisk oddssättning och kommer att arrangera en paneldebatt i Almedalen om odds på politik. I panelen deltar bland andra Lena Mellin, Aftonbladet, Thomas Mattsson, Expressen och Stig-Björn Ljunggren, statsvetare.

– Spel på politik har länge varit etablerat utomlands, till exempel i Storbritannien. Men i Sverige förlitar sig medierna framförallt på opinionsundersökningar, trots att odds har visat sig vara ett minst lika tillförlitligt prognosverktyg, säger Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet Sverige.

Politiska odds tar hänsyn till fler faktorer än opinionsmätningar och är därmed inte är utsatta för lika stora svängningar. Dessutom justeras oddsen allteftersom spelen kommer in.

Odds på politik fick ett genombrott i Sverige i samband med riksdagsvalet 2006. Då visade Unibets odds att Alliansen skulle vinna med 49 procent av rösterna mot 46 procent för det rödgröna blocket. Resultatet blev 48,24 mot 46,08. Även i senaste valet var oddsen otroligt pricksäkra. Då pekade Unibets odds på en seger för Alliansen med 49 procent av rösterna mot oppositionens 44 procent. Det blev 49,3 mot 43,7. Och i söndagens EU-val, prickade oddsen in mandatfördelningen för 8 av 10 partier. Oddsen visade till exempel att FI, MP och SD skulle bli valets vinnare.

Information om seminariet:
Tid: onsdagen den 2 juli, klockan 12.00 – 13.30
Plats: Unibets tält på Donnersgatan 2, utanför Wisby Strand

I debatten deltar:
·  Thomas Mattsson, chefredaktör, Expressen
·  Lena Mellin, politisk kommentator, Aftonbladet
·  Joakim Holmertz, chefredaktör, Makthavare.se
·  Toivo Sjörén, opinionschef, Sifo
·  Stig-Björn Ljunggren, statsvetare
·  Jonas Nilsson, Unibets talesperson för odds på politik

Moderator: Lennart Ekdal, samhällsjournalist och tv-profil

Följ Unibets valodds på Twitter: @valodds

Pressmeddelande här.

Gå till Start