Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Så har den eventuella matchfixningen i svensk basket gått till

DN skriver idag omfattande om den eventuella matchfixningen inom svensk basket. Bland annat redogör man för hur spelfusket har gått till och man berättar också att Svenska Spel systematiskt förlorat pengar på vissa matcher. Vinnarna har varit spelare (gamblers) med koppling till domarna.

Utdrag nedan från DN. Hela texten finns här.

“Svenska Basketbollförbundet har granskat domarnas insatser i de aktuella matcherna och anser sig ha belägg för misstankarna om att domarna medvetet påverkat matchutgången. I en match ändrar en av domarna – efter matchens slut – en tvåpoängare i protokollet till en trepoängare. Men videoupptagningen visar att det aktuella skottet, fyra minuter före full tid, med god marginal avlossas innanför trepoängslinjen och alltså är en tvåpoängare. Ingen av domarna markerar heller att skottet skulle vara en trepoängare.

På samma match erbjöd Svenska Spel ett så kallat handikappspel. Det gällde att tippa om hemmalagets segermarginal skulle bli mer eller mindre än 4,5 poäng. När domaren ändrade i protokollet ökade det vinnande lagets segermarginal från fyra till fem poäng. Under de dagar som gick tills det officiella resultatet korrigerades gick det att hämta ut vinster hos Svenska spel på resultatet fem poängs marginal.

Domaren har förklarat att han drabbades av en blackout.

Fallet var bärande i den polisanmälan som förbundet och Svenska Spel lämnade in i februari 2013 och som utreddes av Riksenheten mot korruption. I juni beslutade kammaråklagare Johan Lindmark att lägga ner förundersökningen.

I december lämnade parterna in en ny och mer detaljerad polisanmälan. Nu handlade det om fler matcher. Man ansåg sig se ett tydligt mönster och åklagaren inledde en ny förundersökning.

En ligamatch i basket har tre domare. De nu misstänkta domarna hävdar att en domare inte kan påverka utgången av en match ensam, men enligt Svenska Basketbollförbundet finns sådana möjligheter. Ett sätt kan vara att tidigt i matchen utdela fouls på nyckelspelare så att tränarna tvingas sätta dem på avbytarbänken. Detta mönster anser förbundet sig se i några av de kontrollerade matcherna.

I den match som har högsta återbetalningsprocenten av alla de kontrollerade gör matchens förstedomare 14 av sina 18 domslut till bortalagets fördel. I en annan anmäld match gör en annan domare 18 av sina 22 domslut till hemmalagets fördel. Matchen slutar med en sensationellt stor hemmaseger, trots att det är bortalaget som har något att spela för.

Hemmalaget gör mer än 40 poäng mer än man gör i snitt på de övriga 34 ligamatcherna. Det spelades för stora summor på handikappspel på matchen.”

Hela artikeln av Jens Littorin på DN finns här.

Gå till Start