Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Pokerliga kapade spelkonton

Svenska spelkonton utnyttjade i stort pokerbedrägeri, åtta personer har nu dömts i Värmlands tingsrätt. Genom att hacka olika databaser har “Pokerligan” kommit över mängder av svenska privatpersoners inloggningsuppgifter till flera av de största spelbolagen däribland Svenska Spel.

Dom B 5825-09 i Värmlands tingsrätt gällande mål om pokerbedrägerier.

Mellan 2007 och 2011 har ligan fått tillgång till en mängd privatpersoners spelkonton hos flera spelbolag. De har hackat sig in i olika register hos företag och på nätforum och på så sätt kommit över användarnas information. Till exempel E-postadresser, användarnamn, lösenord och annan personlig data.

Genom att utnyttja information om inloggningsuppgifter från kapade E-postkonton har de åtalade kunnat logga in på olika spelkonton. Sedan har ligan medvetet förlorat pengar på spelkonton till sig själva vid pokerborden (så kallad chipdump) eller gjort uttag till egna bankkonton. I vissa fall har mer pengar överförts till de kapade spelkontona. Dels genom att använda sig av de betalkort som kontohavaren själv registrerat, men också med hjälp av stulna kortuppgifter.

– Det är anmärkningsvärt att detta kunnat pågå under så lång tid och att man så lätt har kunnat komma över inloggningsuppgifter till E-postadresser och spelkonton. Det finns säkerhetsrelaterade frågor som bör ses över mot bakgrund av de tillvägagångssätt som framkommit i utredningen. För att minska risken att drabbas av bedrägerier bör inloggningsuppgifter hanteras med försiktighet och lösenord bytas ut med jämna mellanrum. Om saldot på kontot inte stämmer eller om det i spelhistoriken finns spel som kontoinnehavaren inte känner igen bör spelbolaget kontaktas, säger Erik Sjöholm biträdande operativ chef på Lotteriinspektionen.

De åtta nu dömda personerna bedöms ha gjort sig skyldiga till grova bedrägeribrott och dataintrång. Utredningsarbetet, som pågått i dryga två år har nu lett till åtta fällande domar – däribland fängelsestraff för två 25-åriga män. De inblandade döms även till att betala skadestånd på miljonbelopp till både privatpersoner, banker och spelbolag.

Läs mer på: http://domstol.se/Om-Sveriges-Domstolar/Pressrum/Nyheter-och-pressmeddelanden/Varmlands-tingsratt-faller-atta-personer-i-stort-mal-om-pokerbedragerier/

Gå till Start