Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Bedragare utger sig för att komma från Postkodlotteriet

Den senaste tiden har Polisen på flera orter i landet tagit emot anmälningar om bedragare som utger sig för att komma från Postkodlotteriet. I Jämtlands län har ännu inget fall anmälts, men från Polisens sida vill vi uppmana till försiktighet.

Bedrägerierna riktar sig främst mot äldre personer och har förekommit på flera platser i landet. Enligt de anmälningar som inkommit har en okänd person ringt och påstått att denne arbetar för Postkodlotteriet och vill avtala tid för att komma till bostaden och förmedla vinsten. Ännu har inget fall anmälts i Jämtlands län, men Polisen vill uppmana till försiktighet.

I ett av fallen fick en äldre kvinna ”drömsamtalet” där hon informerades om att hon vunnit en stor summa pengar. Efter en stund stod en man utanför dörren och uppgav att han behövde hennes kontokort och kod för att kunna ”sätta in vinsten”. Mannen lovade att komma tillbaka med kortet då detta var gjort, vilket inte skedde.

Postkodlotteriet uppger att de aldrig ber kunder om bankuppgifter över telefon eller vid hembesök. Detta sker istället vid nytecknande av prenumerationer och kunden får då ange kontonummer till vilket konto eventuella vinstpengar ska betalas ut.

Om personal från Postkodlotteriet ringer på dörren har de legitimationer och märken samt speciella kläder som visar att de arbetar för Postkodlotteriet.

Är du osäker kan du ringa till Postkodlotteriets kundtjänst och kontrollera uppgifterna.

Skydda dig från bedragare

Från Polisens sida vill vi nu uppmana till försiktighet.

Tänk på att:

  • släpp inte in någon okänd person i din bostad
  • ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen kan smyga sig in
  • skaffa gärna tittöga och dörrspärr
  • om du ser okända personer eller fordon som rör sig i ditt bostadsområde, meddela polisen

Mer info här och här.

Gå till Start