Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Premiär för V75-procent och Maharajah i Gävle Stora Pris

På lördag startar Maharajah på V75 i Gävle.
Han lär bli omgångens favorit.
– Och han kommer säkert att vara den som många använder som exempel nu när vi ska lära oss vad V75-procent är för något säger Kent Öhlander, Försäljnings- och Marknadsdirektör på ATG.

Vad är då V75-procenten? Enkelt uttryckt kan man säga att kronor ersätter streck och när dessa kronor/insatser mäts mot varandra redovisas de i procentform. Redovisningen sker i hela procenttal utan decimaler (utom på ATG.se där det blir två decimaler). Summan i varje lopp/avdelning blir 100 procent eller i dess närhet (vid avrundningar).

Tidigare fick varje lopp/avdelning en streckfavorit. I fortsättningen får varje lopp/avdelning en favorit spelad till så och så många procent. Exempelvis: ”dagens V75-favorit är spelad till 45 procent och han i återfinns V75-5”.

– En tydligare och stabilare information till våra kunder, betonar Kent Öhlander, Försäljnings- och Marknadsdirektör på ATG.

Den nya redovisningen gäller spelformerna V4, V5, V64, V65, V86 och V75.

Fakta:

V75-procenten visar spelade kronor per häst i procent. V75-procenten visar alltså hur mycket av den totala insatsen, i sjurättspotten, som ligger på respektive häst.

Streckfördelningen visade antal streck per häst. Streckfördelningen visade alltså hur stor andel, av antal deltagande system, som hästen finns med på utan hänsyn till systemets storlek.

Kent Öhlander igen: – Att visa alla kunders spel med hjälp av V75-procenten är mer stabilt. Vi kommer att slippa de stora svängningarna som vi haft i strecklistan när exempelvis ett system med en massa enkelrader lämnas in och strecklistan blivit totalt förändrad.

V75-procent är ingen nyhet utan den har funnits att tillgå på ATG.se sedan 2011 och den kan ses på alla ställen där streckfördelningen tidigare fanns.

Gävle Stora Pris har körts sedan 1942 då Ture Persson segrade med Scotchman. Loppet har körts över olika distanser, allt från 1 600 till 3 140 meter. Ibland med voltstart, ibland med autostart. På lördag körs Gävle Stora Pris för första gången över 3 140 meter med autostart. Ett kraftprov. Och vem vet? Kanske sätts det ett nytt världsrekord på ”rekordbanan” där Järvsöfaks 1.17,9/1 640 meter autostart i juli 2005 är det mest minnesrika rekordet.

Maharajah har gjort två starter på Gävlebanan. Det har blivit en seger och en femteplats, i pengar 65 000 kronor.

I Gävle Stora Pris 2010, tillika Guldfinal, spelades Maharajah till storfavorit, 13 på tio. Han blev femma. Local Conch och Flemming Jensen vann före Debbie Brodda, Iceland och Minos Vang. Femtepriset var värt 25 000 kronor. Blott tre gånger har han tjänat mindre pengar.

Två år senare gästade Maharajah åter Gävletravet. I ett snabblopp med 40 000 i förstapris besegrade han Zlatan Blou och Frillan Filiokus. Oddset låga 1.13.

– Då han blev femma tävlade han med halsinfektion, minns Annika Lindblom på Travkompaniet.

I dag står Maharajah på fyra friska ben. Gaffelbandskadan har läkt och segern senast på Solvalla i come backen efter nästan ett halvt års tävlingspaus var av bästa märke. Segertiden 1.12,7/2 160 meter var nytt svenskt rekord.

På lördag väntar ett på papperet överkomligt motstånd i Gävle Stora Pris och en titt i almanackan visar att det bara är tio veckor till Prix d’Amerique.

– Vi tar en sak i taget. Du får mig aldrig att säga att ”Marre” ska starta i Prix d’Amerique igen. Det bestämmer han själv, betonar Annika.

På lördag får Maharajah en ny kusk. Ulf Ohlsson ersätter ryggskadade Örjan Kihlström, som kört den nästan 19-faldige miljonären i 52 av 53 lopp. Jörgen Sjunnesson körde Maharajah till seger i Rättvik i juni 2009 då Örjan var avstängd.

– Ulf är ett naturligt val då han brukar vara stand in för Örjan både då det gäller Stefan Hultmans och Travkompaniets hästar, förtydligar Annika Lindblom.

Och apropå Travkompaniet, som förutom Maharajah äger ytterligare 21 hästar – varav 15 i tävlingsmässig ålder, kan de snart summera ett rekordår. Just nu har deras hästar travat in 10 336 483 kronor.

– Vi har varit nära, men aldrig över tio miljoner kronor tidigare, och har vi lite flyt under årets sista veckor sätter vi också ett nytt segerrekord. Hittills har våra hästar vunnit 43 gånger. Rekordet att slå är 47.

På lördag räknar Annika med årsseger 44.

Gävle Stora Pris (lopp 7, V75-3), Gulddivisionen, 3 140 meter, autostart, förstapris 150 000 kronor.

Nummer, Häst, Kusk

1, Disco A.E., Per Lennartsson
2, Haraldinho, Johnny Takter
3, Premier League, Daniel Olsson
4, Francais du Gull, Erik Lindegren
5, Winning Love, Åke Lindblom
6, Lord Capar, Petter Karlsson
7, Perfectly Enough, Erik Adielsson
8, Zlatan Blou, Jorma Kontio
9, Maharajah, Ulf Ohlsson
10, Clear Sign, Peter Ingves
11, Trustworthy Ås, Henrik Svensson

Pressmeddelande från ATG.

Gå till Start