Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Harry Haythrow skriver V75-historia

På lördag skriver Harry Haythrow V75-historia på Jägersro. Då gör nämligen den sjuårige valacken sin 50:e raka start i V75 och jubileet sker i anrika C.L. Müllers Memorial med 500 000 kronor till vinnaren.
– I de tidigare 49 V75-loppen har Harry Haythrow aldrig varit sist och jag tror inte han blir det på lördag heller, säger amatörtränaren Johnny Johansson underfundigt.

Harry Haythrow är unik.

Han debuterade som chanslös tvåa den 13 juli 2009 i Halmstad bakom en viss Sebastian K. Gjorde sedan ytterligare fem starter utan att vinna. Den 5 december samma år spräckte han segernollan med Joakim Sandkvist i sulkyn.

– Harry Haythrow var ingen unghäststjärna. Stabil och rejäl. Gjorde sitt, utan att glänsa, minns Johnny Johansson som håller till utanför Ljungby i Småland och som alltid haft Peter Untersteiner som rådgivare och förste kusk.

Efter debutsegern debuterade Harry Haythrow i V75 i Kalmar som tvåa i lägsta klassen. Efter det blev det sex raka V75-starter, utan seger, och i början på 2011 blev det två nya V75-starter med klen utdelning.

När Harry Haythrow senare under 2011, efter åtta vanliga lopp och en seger, startade i V75 på Halmstad den 9 juli var det början på en V75-svit som på lördag mynnar ut i 50 raka V75-starter.

– Vi startade på i V75 där Harry hävdade sig väl i de olika klasserna utan några tankar på att slå rekord, men när han hade runt 20 raka V75-segrar sa någon att nu är det långt kvar till Brian Keys rekord på 28 raka V75-segrar. Då började vi mera medvetet starta honom i V75 med sikte på rekordet, minns Johnny.

Vilket skedde på Jägersro den 24 november 2012 då han också skrällvann i Silverdivisionen till 32,88 i odds.

Efter det har Harry Haythrow fram lördagens jubileum också vunnit två gånger i Gulddivisionen, båda i år – i Örebro den 4 maj till oddset 25,31 och på Jägersro den 31 augusti till favoritoddset 2,56.

– Tidigare hade nog varken motståndarna eller spelarna respekt respektive förtroende för Harry, men i dag vet de att han sällan gör ett dåligt lopp och när nu på slutet också lärt sig att öppna riktigt bra från start går det egentligen inte räkna bort honom oavsett motstånd, distans eller spår, fortsätter Johnny.

Som håller tre av årets lopp som Harry Haythrows bästa prestationer i karriären.

Fjärdeplatsen på Färjestad när han drogs bakåt och efter att Peter fått backa sig sist spurtade han grymt fort som fyra.

Andraplatsen i Gävle två starter senare då han noterade rekordet 1.09,7 bakom Nahar.

Tredjeplatsen senast i SM på Åby.

Hur håller man då en häst frisk och i form under så lång tid?

– Jag har fått frågan massor av gånger och jag har inget riktigt bra svar. Kanske det har med kontinuitet att göra. Harry trivs med sitt tränings- och tävlingskoncept. Han känner sig trygg med det. Han är positiv och glad. Mår bra. Äter och dricker och är enkel att resa med.

– Givetvis är också Peter Untersteiners sätt att tävla med honom en bidragande orsak till sviten. Peter ger honom alltid snälla och spårsnåla lopp. Peter är en klippa, betonar Johnny.

Har Harry Haythrow aldrig varit skadad?

– Innan första V75-starten 2010 behandlades han några gånger för ledproblem, men efter att vi kastrerat honom som fyraåring har han bara varit struken en enda gång, det var för hälta eftersom jag bedömde att hans hovar inte var i tävlingsmässigt skick. Det var 2011, efter det fjärde loppet i V75-sviten, berättar Johnny.

I dag tävlar Harry Haythrow nästan alltid barfota runt om och han tål att starta i princip varannan vecka. Alltid på V75…

Hur ser du på lördagens lopp då?

– Andraspåret kan jag inte klaga på. Motståndet bär respekt med sig. Commander Crowe vet jag trivs riktigt bra på Jägersro och några av de andra tillhör också Europaeliten, men som jag sa tidigare, räkna aldrig bort Harry…

Oavsett resultatet planerar Johnny att starta Harry Haythrow nästa gång på hemmabanan i Halmstad om 14 dagar och sedan förhoppningsvis i V75-finalen på Solvalla en vecka senare.

– Sen har han gjort sig förtjänt av en liten tävlingspaus, säger Johnny Johansson.

Avslutningsvis, varför namnet Harry Haythrow?

– Han är född och uppväxt och bor hemma i Höslänga, som lite fritt översatt till engelska blir Haythrow. Harry är mer ett slumpens namn, avslutar Johnny Johansson som givetvis är på plats på Jägersro tillsammans med delägaren Benno Karlsson.

Kanske pappan, uppfödaren och f d amatörkusken Birger Johansson också finns på Jägersro när Harry Haythrow skriver svensk V75-historia.

50 raka V75-starter! Unikt!

Pressmeddelande från ATG.

Gå till Start