Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Mentalt handikappad spelade bort vardagsekonomin

Omfattningen för spelproblem och -missbruk växer i flera länder runt om i världen och i England har frågan nyligen fått ytterligare en vändning då en mentalt handikappad man spelat bort så mycket pengar att han inte haft råd till att betala varken räkningar och mat.

Peter Lee är 35 år, men har stora minnessvårigheter och starkt nedsatt inlärningsförmåga. Han bor sedan en tid själv i en lägenhet men har spelat bort stora delar av sin lill inkomst hos lokala spelbutiker.

Frågan har väckt uppmärksamhet senaste dagarna då hans mor, Wendy Lee, nu driver frågan om vilket ansvar spelbutikerna har i termer av spelansvar. I fallet med hennes son tvingade hon till slut Peter att stänga av sig från spelbutikerna, och till Hull Daily Mail säger hon:

Om spelbutiker ser sårbara människor komma in, som de dessutom vet är återkommande kunder, så tycker jag de ska säga ‘ledsen, men du får inte spela just nu’ och kanske även stänga av dem.

En talesman för spelbolaget William Hill kommenterar Wendy Lee’s uttalande:

Hur skulle vi egentligen mäta mentala funktionshinder? Ska vi göra tester på våra kunder? Det skulle uppfattas som kränkande i många fall och är inte ett genomförbart förslag.

I Sverige har ungefär 2 % av befolkningen problem med sitt spelande och 0,5 % kan räknas som direkt spelberoende. Det här kanske låter som små siffror, men i antal personer innebär det att ungefär 170 000 människor i Sverige spelar på ett problematiskt sätt.

 

Gå till Start