Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Malala – historiens yngsta nobelpristagare

Malala Yousafzi var endast 16 år gammal då hon blev skjuten i huvudet av talibaner i sitt hemland, Pakistan. Anledningen? Hon stod upp för flickors rätt att gå i skolan och verkade för fred i en av världens mest konfliktutsatta regioner. Enligt Betsson är hon favorit att i december ta hem Nobels Fredspris, något som endast ger 160 kronor tillbaka på en satsad hundring.

I sin blogg skrev Malala om sin hjärtefråga; alla barns rätt till utbildning. Talibanerna såg henne som ett hot och attackerade henne en dag på väg hem från skolan. Trots att hon blev beskjuten i huvudet överlevde Malala mordförsöket och från sjukhussängen fortsatte hon oförtrutet sin kamp att ge flickor samma rätt till utbildning som pojkar. Malala har mottagit Amnesty Internationals pris och hållit tal inför FN om vikten av fred för att skapa fungerande utbildningsmöjligheter och rättigheter för kvinnor och barn.

–  Malalas har blivit en global symbol i kampen för fred och barns lika rätt till utbildning. Hennes exempel utmanar inte bara nationer och organisationer att agera, utan oss alla som individer. Vi tror att Nobelkommittén kommer att vilja uppmärksamma detta och samtidigt skapa historia genom att utse den yngsta mottagaren i historien, säger Stefan Bladh på Betsson.

Fler lågoddsare på Betssons lista är gynekologen Denis Mukwege som riskerar livet för att hjälpa våldtagna kvinnor (3.00) samt Edward Snowden som med stor självuppoffring avslöjat hur USA övervakar och hackar data- och telefontrafik världen över (5.50). En satsad hundring på utrikesminister Carl Bildt ger däremot hela 10 000 kronor tillbaka (100.00).

Gå till Start