Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Gästblogg: Spelbolagens limiteringar

joan-of-arc-206939_1280

I stort sett alla som sysslar med spel drömmer om att vinna pengar, det är själva meningen med spel, lockelsen att vinna. Vissa har som mål att vinna så att de kan leva på spelandet, andra tycker bara det är kul med lite spänning och hoppas att vinna någon gång ibland. Men går det verkligen att vinna stort? Är det ens möjligt?

Både ja och nej. Många människor spelar på ett sätt som redan från början utesluter dem från att vinna mycket pengar, även om de när de spelar inte ens vet om det.

Det handlar om spelbolagens sätt att limitera insatserna för kunder som vinner pengar hos dem. Så länge en kund förlorar tillåts ofta stora insatser, men i takt med att en kund börjar vinna pengar stryps möjligheten att vinna pengar från spelbolagets sida, något som mynnar ut i att om du vinner, så tillåts du till slut inte vinna mer. Med andra ord, du kan inte vinna, inte mer än en förutbestämd summa av spelbolaget i fråga.

Tilläts inte spela längre – av spelbolagen

I denna text ska vi gå igenom hur det här med limiteringar ser ut hos de olika spelbolagen. Jag som skriver detta tar mig själv som exempel. Jag är numera landets kanske mest lästa tennisskribent (vamosrafa.se, tennisodds.nu), och jag spelar numera extremt sparsamt, men jag kom en gång in i sporten via spel, och det var först när mina möjligheter att spela på sporten ströps som jag istället började skriva om den.

Jag tar bara idrotten tennis som exempel, och det här handlar enbart om mina egna erfarenheter. Sådant här varierar från kund till kund, men i och med att mina spelmöjligheter ströps hos alla bolag utom ett så, generellt sett är nog mina upplevelser mycket nära sanningen.

Betsafe.com

Spelbolaget som häromdagen lanserade en ny slogan; “In it to win it”, är i min mening marknadens allra värsta inom detta område. När jag öppnade konto hos Betsafe, och försökte placera ett spel för ett lågt fyrsiffrigt belopp, fick jag genast ett erbjudande om att insatsen skulle ses över av en oddssättare innan spelkupongen skulle godkännas. Halva insatsen godkändes, spelet gick in, och när jag nästa gång loggade in för att placera ett spel var det omöjligt att spela för mer än någon hundralapp så länge det handlade om tennis. Förmodligen var mitt namn redan flaggat hos detta bolag, innan jag ens hade blivit kund.

Betway.com

Det spelbolag jag generellt sett har allra sämst erfarenheter från då de inte ryggade tillbaka för att ogiltigförklara spel eller ändra odds i efterhand för att slippa betala ut vinster. Vad gäller limiteringar så, omöjligt att vinna pengar hos Betway. Jag hade ett okej utfall hos detta bolag och plockade ut ett antal tusenlappar, sedan var det omöjligt att längre få in några insatser.

Betathome.com 

Ett par spel kunde placeras med hyfsade insatser, sedan blev kontot strypt och endast flervalskombinationer med låga insatser tilläts. I min mening likt Betway lite av ett bluffbolag.

Paddypower.com

Kanske det mest extrema av alla bolag inom detta område. Inledningsvis hade jag höga förhoppningar då rejäla insatser accepterades utan att några åtgärder vidtogs, men så fort jag började plocka ut de pengar jag hade på kontot så ströps alla möjligheter till spel, och då verkligen alla. Under 10 kronor var vad jag tilläts spela så länge idrotten var tennis.

Ovanstående spelbolag ser jag som lite av bluffbolag. De visar med all önskvärd tydlighet att de överhuvudtaget inte vill ha vinnande spelare genom att så fort de ens ser en antydan till att någon vinner helt enkelt omöjliggör för denna att placera spel. De har sin fulla rätt att göra på detta vis. Spelbolag är registrerade i länder som gör att de i princip sätter sina egna lagar, men när man registrerar konto på dessa sidor ska man vara medveten om att man inte har någon möjlighet att vinna mer än kaffepengar. Innan du vunnit mer är du inte välkommen längre, och med andra ord, man kan förlora mycket, men bara vinna väldigt lite.

Nordicbet.com

Var nära att halka in i kategorin bolag ovan, men ändå inte. Det tar lite längre tid att bli rejält limiterad på Nordicbet än på bolagen ovan, och även när man blivit det har man fortfarande chansen att skicka ej accepterade spel för godkännande. Ganska få går igenom, men bolaget har åtminstone den servicen. De meddelar inte uttryckligen att de inte vill ha dig som kund, utan ger dig åtminstone möjligheten att få vara kvar och ibland få något spel accepterat.

Betsson.com

Lite samma sak här. Mycket nära att halka in i kategorin med de lägst stående bolagen, men Betsson har ändå ett lite fräschare sätt att hantera det hela och någonstans, de accepterar inte höga insatser ens från början, och håller sig sedan på ungefär samma nivå. I min mening ett ganska schysst sätt att hantera det hela, även om det givetvis är omöjligt att vinna stort om man spelar på ett bolag som inte vill ha några stora insatser. Ett spelbolag för hobbyspelare, men knappast för någon som vill ha chansen att vinna stort.

Bwin.com

Var tidigare världens största spelbolagen, numera något snäpp efter. Vad gäller insatser på tennis tar de emot insatser, men oftast bara på den ena parten i en match. Ofta på den spelare eller det par som är favorit där deras odds oftast är väsentligt lägre än på andra bolag. Med andra ord, gärna rejäla insatser, men då bara på riktigt dåliga odds.

Williamhill.com

Till slut blir man hårt limiterad hos Williamhill, men mina erfarenheter säger att det åtminstone tar ett tag. Det går att vinna pengar av det här bolaget. Man kan sätta ett flertal riktigt bra spel, och man kan plocka ut rejäla pengar. Men som sagt, till slut blir det ungefär samma som hos alla andra. Man tillåts plötsligt endast spela för hundralappar istället för som innan tusenlappar, och även om man tillåts skicka spel för godkännande, dessa godkänns aldrig. Ändå bra att man åtminstone tillåts vinna, men givetvis inte perfekt.

Bet365.com

Världens största spelbolag, och i min mening ett av de två bästa. Det finns massor av åsikter om Bet365, liksom kring allt sånt här. Alla har sin egen uppfattning, men alla mina erfarenheter säger att Bet365 är något av det mest hederliga i en annars mycket smutsiga bransch. Här tillåts man vinna. Ganska stort till och med. Vinner man stort fort är det inte bra. Då kan man bli utkastad förhållandevis snabbt, men att vinna pengar över tid är möjligt hos Bet365. Till slut stryps möjligheterna att spela inför matcherna. Det är då bara möjligt att vinna 30 kronor per match. Men även om man fått denna, den ultimata strypningen, så kan man fortfarande spela lite under matcherna, live alltså. Visserligen kan man bara vinna runt 300 kronor på varje odds. Man kan vinna 300 kronor på 1.80, 300 kronor på 1.90, och så vidare. Ska man spela måste man göra det helt på bolagets villkor och med dessa villkor är det omöjligt att placera bra spel, men man blir åtminstone inte helt avstängd, och det känns på något sätt sympatiskt.

Ett spelbolag är jag inte förmögen att bedöma, inte efter egna erfarenheter. Jag vann aldrig pengar hos Unibet och kan därmed inte berätta efter eget huvud hur det där ser ut. Dock vet jag ungefär hur bolaget fungerar på detta område, och deras motto är i stort att man helst inte ska stänga av spelares möjlighet att spela, utan hellre ha kvar möjligheten, men att öka kontrollen. Det vill säga, alla spelare har möjlighet att skicka spel för godkännande, och ställning tas sedan från fall till fall.

Som tidigare nämnt i texten. Allt det här är mina erfarenheter och ingen direkt fakta. Faktan sitter bara spelbolagen i fråga på, och eftersom detta givetvis är mycket känsligt för dem så är denna fakta inget de släpper ut till obehöriga.

Något som spelar in väldigt mycket när det gäller sådant här är huruvida man spelar på en eller flera sporter. Spelbolag gillar inte att ha kunder som spelar endast på en sport, till exempel tennis. Detta får dem att få upp ögonen väsentligt snabbare än för spelare som ägnar sig åt flera idrotter. Flera idrotter indikerar att man spelar även på sådant man inte riktigt har koll på, vilket bolagen givetvis älskar.

Överlag kan man dock säga att väldigt många som spelar hos dessa, ordinära spelbolag, jagar en dröm som inte är möjlig att uppnå. Man har en dröm om att vinna stort, men innan man hinner göra detta försvinner ens möjligheter till spel.

Ska man vinna riktigt stort i spelvärlden, om man bortser från pottspel som Stryktipset, V75, och så vidare, är Betfair den enda möjligheten. På Betfair möter man andra spelare. Man tillåts vinna hur mycket som helst, men även där finns det restriktioner för vinnande spelare. Vinner man tillräckligt mycket får man betala en slags skatt på sina vinster, kallad Premium Charge, vilket gör det omöjligt att få ut hela summan man vunnit.

Det går att vinna pengar på spel. Men det är oerhört mycket svårare än det vid en första anblick kan verka vara.

/ Ralf, vamosrafa.se
(21 mars, 2013)

Gå till Start