Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Vad spelar du egentligen på?

Vet man alltid vad man egentligen spelar på? Onekligen en intressant fråga. När det gäller Premier League, Elitserien, eller Atp-touren vet man det förstås, men när det kommer till andra, lite mindre framstående sporter, finns det trots allt en del saker där man måste ställa sig frågan; vad spelar jag egentligen på?

Bordtennis, eller pingis om man så vill, ingen av de mest populära sporterna i västvärlden precis, men en sport med snabba svängningar väl anpassad för livespel, något spelbolagen knappast är långsamma med att snappa upp.

Nu är bordtennis en liten sport. En sport där de internationella turneringarna inte precis avlöser varandra. Det finns inte tillräckligt med intresse eller pengar för att ha en världstour med turneringar varje vecka likt till exempel tennisen har. Vad gör då spelbolagen? De startar egna turneringar, så klart.

Vid en första anblick kan http://challengerseries.net se ut som en hemsida för en seriös bordtennistour som har sportslig förankring, är öppen för alla, och ansluten till idrottens internationella förbund. Ingenting kunde dock vara mera fel.

Det handlar om ett knippe “turneringar”, allra oftast spelade på samma plats, i tyska Ochsenhaussen där många av europas bästa spelare bor och tränar, vars enda syfte är att spelbolagen ska kunna livesända och erbjuda spel på matcherna. En grupp tyskar, ungrare, tjecker och österrikare, som dagligen tränar tillsammans, spelar lättsamma träningsmatcher mot varandra, medan människor med en otillräcklig inblick tror att det rör sig om riktiga tävlingsmatcher. Ingen publik finns på plats, och ingen riktig domare. Spelare dömer själva, och en person sitter och vänder siffror på ett räkneverk. Matcherna avlöser varandra under en hel dag, ibland en vecka i ett streck, och spelbolagen gör givetvis med sina marginaler relativt goda förtjänster på det hela, trots att det är de och inga andra som bekostar allt, hyra av lokal, kostnad för livesändning, och spelarnas arvoden.

Det behöver nog knappt ens tilläggas att dessa matcher och “turneringar” inte är rena. Spelarna som deltar delar ofta på de prispengar som spelbolagen tillhandahåller, och även om man aldrig ska anklaga idrottsmän utan klara bevis, har man sett en del av dessa matcher kan man nog med ganska stor säkerhet slå fast att inte precis alla dessa matcher avgörs på rent spel.

Vetande är en dygd inom spelets värld, och i viktigt vetande ingår utan tvekan att veta vad det egentligen är man spelar på. Är det riktiga matcher, eller något som arrangeras enbart för spelets skull? Detta finns i stort sett än så länge enbart inom bordtennisen, men chanserna att det, i takt med att spelbolagen tjänar mer och mer pengar och blir mer och mer giriga, kommer sprida sig även till andra idrotter är nog minst sagt överhängande.

Gå till Start