Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Pokerinlägget som väcker debatt

För ett par dagar sedan valde Aftonbladet att radera ett inlägg hos pokerbloggaren Lina Olofsson. Spekulationerna kring anledningen till raderingen har tagit ordentlig fart i bloggar och andra sociala medier – där majoriteten menar att Lotteriinspektionen tvingat Aftonbladet att ta bort inlägget.

thegamblermagazine.se har sammanställt några av reaktionerna.

Spelprofilen Dan Glimne sammanfattar sin syn:

”Frilansbloggerskan Lina Olofsson skrev nyligen på Aftonbladets pokersidor ett kritiskt inlägg om LI:s agerande, och där hon bland annat nämnde en av LI:s anställda vid namn; LI kontaktade då Aftonbladet och fick tidningen, som ju annars har bra rykte när det gäller att måna om pressfriheten, att häpnadsväckande nog vika ned sig och ta bort Olofssons inlägg.”

Och Dan lyfter resonemanget till den senaste tidens händelser:

”Är det en ren slump att det blivit så många antipokeringripanden på sistone, eller handlar det om en medveten, mera aggressiv strategi som LI nu valt för att bekämpa vad de bedömer vara speldjävulen? Jag lutar, i likhet med nästan alla andra därute i ”kommentariatet”, åt det sistnämnda. Det verkar som om den juridiska motvinden för svensk poker under 2013 kommer att bli lite extra snål och hård.”

Ola Brandborn, som även arbetar för Paf, skriver i ett blogginlägg:

”Det här är ett solklart fall av myndighetsmissbruk på gränsen till det olagliga, och ett solklart fall för publicistklubben att granska. Maktmissbruk. Nu handlar det inte längre om att Lotteriinspektionen är på jakt efter hobbyutövare, nej nu handlar det om att en statlig myndighet påverkar pressen och stänger ner kritiska röster.”

Nyheten har också väckt flera kommentarer på Svenska Pokerförbundets hemsida.

Håkan Hallstedt, generaldirektör för Lotteriinspektionen, har valt att kommentera diskussionerna på sin privata blogg:

”Min kommentar till allt detta är endast denna: Lotteriinspektionen har under de senaste 10 åren försökt att med alla till buds stående lagliga medel få bl.a. Aftonbladet att upphöra med annonsering för utländska spelbolag. Aftonbladet har inte direkt mött dessa krav med öppna armar. Ett ärende har drivits ändå upp till Högsta domstolen.

1. Finns det mot denna bakgrund någon som helst anledning att tro att Aftonbladet skulle radera ett blogginlägg enbart för att Lotteriinspektionen begär det? Den som tror att en publicist så enkelt ”viker ner sig” har nog aldrig kommit i kontakt med en.

2. Ja, men myndigheten har ju hotat med en polisanmälan? Jag undrar i all enkelhet; vilket brott skulle den avse? Att skriva dåliga blogginlägg är möjligtvis moraliskt straffbart men det är knappast någon polisiär fråga.”

Inlägget som togs bort fanns här och är citerat nedan.

”Li ringde till Aftonbladet idag. Man tyckte inte om min blogg. Jag vet faktiskt inte vad det var exakt man hade att invända mot men ju mer jag tänker på det och ju fler gånger jag läser mitt eget inlägg så blir jag mer och mer förbryllad. Försökt nå ansvarig på AB för att få svar…

Först och främst så måste jag få ha en åsikt. För det andra så nämner jag Ida Skoog vid namn (vilket jag tog bort när AB ringde mig och bad mig ta ner hela alltet vilket jag vägrade göra) vilket inte strider mot någonting i svensk lagstiftning. Hon står med i samtliga offentliga handlingar och jobbar för staten. Jag hackar inte på henne som person utan gör bara ett uppmärksammande att hon haft ett finger med i spelet i typ alla tillslag och anmälningar som gjorts senaste tiden. Det är ett konstaterande inte ett förtal eftersom jag sitter med samtliga handlingar framför mig. Att Li gjort en hårdsatsning är ett antagande. Inte heller det strider mot vår lag om yttrandefrihet.

Jag ska självklart gräva vidare i detta men det är för sjukt att lotteriinspektionen inte bara jagar svenska pokerspelare och småklubbar. Nu ska de ge sig på pokerbloggare också i ett land där vi har yttrandefrihet. Ska bli intressant att se om detta inlägg leder till ytterligare ett telefonsamtal och om AB då återigen lägger sig platt fall och svarar att de ska lösa ”problemet”.

Sorry men men jag är född med en riktig stark åsikt och ingen som helst rädsla för att yttra den. Till er på LI till nästa gång: Skicka mig ett mail. Förklara vad ni tycker jag gjort fel istället för att försöka sätta munkavle! Det är så mycket Sovjet. Passar sig liksom inte här år 2013…”

Gå till Start