Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Spelprofilen: Steven-Lee Holmdahl

 Steven-Lee Holmdahl berättar om hur han fick jobbet, ger sina tips om hur man blir en bättre spelare och svarar på frågan hur han i sitt arbete förhåller sig till spelberoende och problemspelare.

Uppdaterat: Steven-Lee gästade Svenska Spels podcast Poddset.

Steven-Lee arbetar som spelexpert för Aftonbladet och har varit intresserad av spel länge. thegamblermagazine.se fick en intervju med spelaren som av kollegan Ulrik Sandebäck beskrivs som en av de mest noggranna i branschen.

Steven-Lee, hur gick det till när du fick uppdraget att bli spelexpert för Sportbladet?
– Jag hade turen att komma i kontakt med rätt personer, som till exempel Ulrik Sandebäck och Eskil Hellberg. De två har jag att tacka för mycket.

Och du trivs bra?

– Ja, väldigt bra. Många tror säkert att det är ett ganska slappt jobb men jag är i princip aldrig ledig och det blir många, lååånga, timmar framför datorn, teven och med telefonen. Allt för att jaga den senaste informationen att bygga analyserna på.

Analyserna ja, många är nog nyfikna på hur du arbetar. Hur ser spelprocessen ut?
– Först och främst sätter jag alltid egna odds på de matcher jag är intresserad av. Sedan bockar jag av punkt för punkt och om det sen visar sig att ett eller flera bolag ligger över min egen värdering så ”kliver jag in”.

Steven-Lee berättar också att han alltid har en marginal i sina bedömningar. Har han bedömt ett utfall till oddset 2,00 vill han gärna ha 2,15 för att spela.

– Sen är jag väl ingen statistiknörd direkt, fortsätter han. Statistik är nog en av de parametrar jag lägger minst vikt vid i mina bedömningar.

Kan du ge ett exempel?

– Ja, att ett lag har hemmastatistiken 7-0-0 (dvs. sju raka hemmasegrar) är inte speciellt svårt att ta reda på och sådant har ju bolagen ofta väldigt bra koll på. Jag gillar snarare att ”gå emot” den statistiskt mest troliga utgången på en match

Stven-Lee säger att han snarare ”går emot” den statistiskt mest troliga utgången på en match.

– Laget som vunnit sju av sju hemmamatcher har kanske inte spelat lika bra som siffrorna skvallrar om, eller har mött vingklippt motstånd och så vidare. Man måste helt enkelt luska ut vad som döljer sig bakom siffrorna. Sedan, i enstaka fall, så tar jag fasta på att vissa lag har svårt för enskilda arenor eller motstånd, men det hör inte till vanligheterna.

Till skillnad från statistik så tar Steven-Lee alltid en titt på eventuella skador och avstängningar i sina bedömningar.

– Det stämmer, det tar jag alltid hänsyn till. Men sedan, när man fått reda på vilka spelare som saknas, så är det minst lika viktigt att bedöma hur lätt eller tung de avstängda/skadade spelarnas frånvaro är. De ersätts ju inte direkt av luft om man säger så…

thegamblermagazine.se frågar Steven-Lees kollega Ulrik Sandebäck hur det ligger till med förarbetet. Och det råder inget tvivel om att Steven-Lee lovordas.
– Han är framtiden och är mycket vass, menar Ulrik.

På vilket sätt utmärker han sig?

– Han har tiden och huvudet som krävs för att vara en bra spelare. Han stressar sällan fram spel utan läser troligen på mest av alla i branschen, berättar han.

Steven Lee, det låter onekligen som att du gör ett ordentligt bakgrundsarbete, betalar det sig?
– Ja, några Stryktipsvinster har det ju blivit…

Något spel du minns extra väl?

– Ett av de roligaste spelen hittills är nog att få in Angel Lafita (Zaragoza) som första målskytt mot Real Madrid, till 36 ggr pengarna. Framförallt var det kul eftersom jag fick ut spelet i bloggen och att det vara flera som vågade ta rygg. I samma match satt Real Madrid ”att vinna efter underläge” till 15 ggr insatsen, så det var överlag en lyckad dag.  (Matchen spelades januari 2012, Redaktionens anmärkning)

Att tipsa om spel till andra skriver du. I ditt arbete, hur ställer du dig till spelberoende och problemspelare?
– Det är utan tvekan en befogad fråga, som dessutom är svår att svara på. Jag har inget att vinna på att ”skriva säljande” och visst är det jobbigt när det ramlar in mail från någon som har spelat bort studiebidraget eller semesterkassan. Samtidigt är det ju en hårfin linje, precis som med mycket annat…

Steven-Lee fortsätter:

– Som tur är så lyckas ju de allra flesta att hålla sitt spelande på en bra nivå, men man får samtidigt inte nonchalera att det också kan vara ett problem och jag försöker så gott det går att uppmuntra folk att
endast spela för pengar dom har råd att förlora. Hur bra spelet än känns så är det trots allt ”gambling” vi ägnar oss åt och risken att förlora är alltid närvarande, vilket jag försöker påminna läsarna om.

Det är gambling men det går att bli framgångsrik, vilket du är ett exempel på. Vilka tips skulle du vilja ge till de som vill bli duktiga spelare?
– Om man verkligen vill bli framgångsrik, och inte bara se det som en hobby, så måste man vara beredd att lägga ner 100 %. Det finns inga genvägar. Mitt knep, när jag bara spelade privat och inte hade det som jobb, var att fokusera på några enskilda ligor.

Vilka?

– I mitt fall var det de lägre divisionerna i England och högsta ligan i Brasilien. Då ”lär man känna” lagen mycket bättre och kan då få en bättre ”feeling” för när svackor ska komma. Det handlar om att vara påläst och följer man med en liga regelbundet så får man både mer information men också en bättre känsla.

Att vara disciplinerad lyfter Steven-Lee fram som den andra nyckelfaktor.

– Det gäller att ha en otäckt hög disciplin. Rucka inte på några detaljer och se spelandet som ett maraton, det ska ge vinst i långa loppet. Förlustperioder kommer, för alla, men då gäller det att fortsätta tro på det man gör och inte börja hatta fram och tillbaka med nya spelsätt och metoder – eller att få för sig att satsa mer, för att täcka tidigare förluster.

Han fortsätter:

– Sedan råder jag alla att spela singlar. Det är för mycket ”Svensson-tripplar” i stugorna och alltid med kommentaren ”som vanligt så faller jag på sista matchen”. Många vill vinna stort och snabbt, men det är inte rätt melodi att köra kombinationer, i alla fall inte enligt mig.

Sist så tipsar han om att hitta en metod som passar en själv.

– Man måste hitta ett sätt att spela på som man trivs med, att hitta sin grej. Då blir dessutom spelandet roligare och vinsterna kommer med tiden.

Vi tackar Steven-Lee Holmdahl för att han vill vara första spelprofil ut här på thegamblermagazine.se och tipsar om att följa honom (och hans kollegor) i Youbet!-bloggen. Ni hittar honom också regelbundet i Aftonbladets rosa bilaga.

Fler intervjuer med spelprofiler hittar ni efter hand här. Önskar ni se någon speciell gäst – mejla redaktionen (a) thegamblermagazine.se så ska vi se vad vi kan göra.

Gå till Start