Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

173 tips, 61 kontroller och 4 pokerärenden – Lotteriinspektionens arbete under jan-feb

Lotteriinspektionen har sammanställt sitt arbete kopplat till att förhindra illegalt spel under årets två första månader. Ur informationen går det bland annat att utläsa att man fått in många tips på lotterier inom sociala medier, att man gjort 61 kontroller av illegala spelautomater, samt att fyra ärenden inom poker varit uppe.

Lotteriinspektionen tagit emot 173 tips om lotterier på Facebook. Vid varje enskilt ärende gör man en bedömning och förefaller det misstanke till brott tar man vidare fallet. Den som vill veta mer om tävlingar och lotterier på Facebook hittar all nödvändig information här på Lotteriinspektionens hemsida.

Vad gäller illegala spelautomater så har Lotteriinspektionen under januari och februari gjort 61 kontroller. Det är mer än en kontroll per dag i snitt vilket säter problematiken med illegalt spel i ett perspektiv. Som thegamblermagazine.se skrev om tidigare i veckan har man bland annat gjort tillslag i Värmland, men också i Uddevalla och Köping. Lotteriinspektionen meddelar att ett antal personer misstänks för brott mot lotterilagen samt brottsbalkens bestämmelser angående dobbleri.

Inom poker meddelar Lotteriinspektionen att man haft fyra ärenden uppe:

  • Ett tips avsåg en pokerturnering med spel om pengar (eller pengars värde) som saknade tillstånd. Ärendet gick vidare till polismyndigheten i Örebro. Arrangören kontaktades och arrangemanget ställdes in.
  • På ett fartyg mellan norge och Danmark skulle en pokerturnering anordnas. Fartyget var svenskregistrerat vilket innebar att svensk lagstiftning gällde. Rederiet beslutade att ställa in turneringen efter att Lotteriinspektionen övervägde att förelägga om vite.
  • Ett liknande fall som ovan skedde på ett fartyg mellan Sverige och Finland. Arrangören kontaktades av Lotteriinspektionen och informerades om lotterilagens bestämmerlser. Turneringen ställdes in.
  • Det fjärde fallet gällde ett större företagsarrangemang med planerad pokerturnering. Lotteriinspektionen kontaktade arrangören och fick veta att det rörde sig om en pokerskola utan spel om pengar. Då företagsarrangemanget inte avsåg att spela med pengar eller pengars värde krävs inget tillstånd och arrangemang genomfördes som planerat.

Mer läsning om Lotteriinspektionens arbete under januari och februari finns här.

Gå till Start