Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Därför stoppas livespelet på Melodifestivalen

Som thegamblermagazine.se skrev i söndags valde Svenska Spel att inte erbjuda något livespel på lördagens deltävling i Melodifestivalen. Beslutet var en säkerhetsåtgärd som togs då spelbolaget fick mer insyn i informationsflödet i röstningsförfarandet. Huruvida man kan komma att erbjuda livespel på Melodifestivalen och Eurovision Song Contest i fortsättningen är idag oklart.

UPPDATERAD: Artikeln är uppdaterad längst ner med andra spelbolags beslut i frågan.

thegamblermagazine.se tog idag kontakt med Johan Tisell (presschef) och Johan Elevant (oddssättare) på Svenska Spel för att bringa klarhet i beslutet om att inte erbjuda något livespel på den annars så populära spelformen.

– Vi tycker att det är tråkigt att behöva göra så här eftersom livespel på Melodifestivalen är ett uppskattat komplement till själva tävlingen, menar Johan Tisell. Men förutom att spelet ska kunna ske på ett säkert och tryggt sätt för kunden så måste vi som bolag också känna oss trygga med spelsäkerheten, eftersom det är vi som tar risken mot spelarna, förklarar han.

Johan fortsätter:

– Bakgrunden till att vi tog bort livespelet är att vi inte är nöjda med säkerheten runt själva processen för röstningen. Vi bedömer att det är för många personer som rent hypotetiskt skulle kunna få tillgång till information som vi saknar, och använda den informationen i spelet, förklarar han.

Enligt Johan har man inte kunnat se att kunderna (spelarna) har påverkats av det här. Och han betonar att det är Svenska Spel som bolag som riskerat att förlora pengar på att personer eventuellt har dragit nytta av information om röstfördelningen.

– Kunden lägger alltid ett vad till det odds/pris man är villig att betala och oddsen gäller ju, förklarar han och fortsätter: Om det nu hade varit så att personer dragit fördel av information om röstfördelningen, då står vi en väldigt stor risk att förlora mycket pengar – och inte beroende på att vi så att säga är fel ute i vår oddssättning utan för att det finns ett ”systemfel” i röstningsprocessen.

På frågan om varför det här kommer fram först inför den tredje deltävlingen svarar Johan att det här är information som man blivit varse efterhand, i den löpande kontakten med både SVT:s produktion och Telia.

– Vi har agerat så snabbt vi kunnat på den informationen, understryker han. Nu närmast kommer vi erbjuda förtidsspel som vanligt på Melodifestivalen, men för att återuppta livespelet krävs att integriteten i röstningsprocessen stärks och görs tillräckligt säker ur spelsynpunkt.

Johan avslutar med att säga att Svenska Spel tittar på möjligheten att ta upp livespelet, men om man hittar en lösning på säkerhetsfrågan kan man i nuläget inte svara på. Man vill heller inte spekulera i hur andra spelbolag kommer agera i frågan.

UPPDATERAD: Till thegamblermagazine.se låter NordicBet meddela att man aldrig haft liveodds på Melodifestivalen, och att det alltså är en ickefråga för dem. Unibet däremot väljer att gå en annan väg.

– Under varje deltävling har Unibet erbjudit livespel på Melodifestivalen. ”Andra chansen” och finalen är inget undantag, skriver man i ett pressmeddelande.

Gå till Start