Nyheter om spel och spelbranschen

Fonder lämnar spelsektorn: ”Ett led i vårt fokus på ansvarsfulla investeringar”

Dela den här artikeln:

Fondbolaget Carnegie är det senaste i raden investerare som uppger sig lämna spelsektorn. Under hösten har även Handelsbanken fonder sålt stora delar av sina aktier av ”hållbarhetsskäl”.

Tidigt i oktober meddelade Handelsbanken Fonder att man sålt betting- och kasinorelaterade aktier för över 1,2 miljarder kronor. Fondbolaget motiverar försäljningarna med att bolagen har ”en negativ effekt på omvärlden och att spelmissbruk innebär ökade samhällskostnader”.

Under september sålde fondbolaget samtliga aktier i Catena Media och Scout Gaming. Dessutom halverades innehavet i Evolution Gaming, enligt DI.

– Spelbolagssektorn upplevs av många som en kontroversiell sektor eftersom branschen bedöms ha negativa effekter på sin omvärld och för samhället i form av exempelvis ökade samhällskostnader för spelmissbruk, säger Karin Askelöf, hållbarhetsansvarig på Handelsbanken Fonder, i en kommentar.

Lästips:  Betsson i samarbete med Pressbyrån och 7-Eleven

”Ett led i vårt fokus på ansvarsfulla investeringar”

Även fondbolaget Carnegie meddelade i november att man väljer bort spelsektorn. Beskedet lämnades under rubriken Småbolagsfonden lämnar spelsektorn.

– Som ett led i vårt fokus på ansvarsfulla investeringar lämnade vi i oktober gamblingsektorn och har avyttrat fondens innehav i Kindred och Catena Media, skriver Viktor Henriksson, som förvaltar Carnegie Småbolagsfond.

Han fortsätter:

– Vi gör bedömningen att båda dessa bolag är välskötta och ansvarstagande, beslutet gäller branschen. Fonden kommer framgent inte att investera i sektorn.

Andra spelbolagsägare har valt att stanna i sektorn för att bland annat påverka bolagen genom ägarstyrning. Ett exempel är Folksam, som genom Carin Lundberg Markow, tidigt under våren, gästade podcasten Bettingtorskens avsnitt nummer 38. Där berättade hon bland annat om Folksams syn på ägarstyrning samt skillnaderna mellan olika investeringsstrategier, till exempel mellan Folksam och KPA Pension.


*** Sponsrat: Visste du att TR Media når ca 300 000 spelintresserade varje vecka?


*** Vad är ROI? WikiBet ger svar och reder ut begreppet.


***  Följ med i spelbranschen genom att prenumerera på The Gambler Magazines nyhetsbrev


*** Boktips: Hållbar sponsring – en handbok för dig som vill ha fler sponsorer.

Dela den här artikeln:
Gå till Start