Nyheter om spel och spelbranschen

Så många spelautomater (Vegas) finns det i Sverige

Dela den här artikeln:

I Sverige är det bara Svenska Spel som får anordna spel på värdeautomater för allmänheten. Det spel som anordnas heter Vegas.

Automaterna ställs ut på restauranger med utskänkningstillstånd och i bingohallar. Kravet för att få ha en Vegasautomat är att restaurangen måste ha en omsättning på minst en miljon.

– En omsättning på över två miljoner innebär att man får ha fem automater, vilket är max. Intäkterna från Vegas får inte överstiga restaurangens övriga omsättning så varje vecka kontrolleras därför balansen mellan spel och försäljning, beskriver Svenska Spel, under rubriken ”Ett lönsamt komplement”.

Lästips:  Kammarrätten: Främjandeförbudet strider inte mot EU-rätten

Totalt 4 854 aktiva automater

Svenska Spels tillstånd omfattar högst 7000 värdeautomater. Automaterna ska stå i samband med hotell- och restaurangverksamhet. Spelbolaget har även möjlighet att placera upp till 500 st spelautomater i samband med bingospel.

– Vid ingången av maj fanns det 4854 aktiva automater fördelat på 1622 spelplatser i Sverige, meddelar Lotteriinspektionen under Veckans statistik.

Bild: Lotteriinspektionen
Lästips:  Reklammarknaden: Spelbolagen pressade upp medieinvesteringarna

Omsatte 1,12 miljarder i fjol

Insatsen på Vegas är från 1 till 6 kronor per spel och högsta vinsten är 600 kronor.

Själva spelen består av klassiska hjulspel, pokerspel och sportspel. Något som kännetecknar Vegas är att spelaren kan välja mellan flera olika spel från en tryckskärm. Spelet är med andra ord ”mer” än en enarmad bandit.

Under 2017 omsatte Vegas totalt 1,12 miljarder kronor (efter utbetalda vinster). Svenska Spel som helhet, inklusive Casino Cosmopol, omsatte knappt 9 miljarder kronor under 2017.


Köpa din första aktie? 750 000 kunder använder Avanza för sitt sparande. Deras idé är att det ska vara billigt att vara rik. Klicka här för att läsa mer om aktie- och fondsparande.


Sugen på en fin ost? Testa Ostogram – Sveriges största ostbutik på nätet. Klicka här för att läsa mer eller ge bort ett presentkort.


***  Följ med i spelbranschen genom att prenumerera på The Gambler Magazines nyhetsbrev

Dela den här artikeln:
Gå till Start