Nyheter om spel och spelbranschen

DNS-blockering föreslås i Norge

Dela den här artikeln:

I början av veckan röstade en majoritet av Stortinget för ett förslag om att strama åt lagstiftningen gällande spel om pengar på nätet. Bland annat genom så kallad DNS-blockering.

För att hindra norska konsumenter från att besöka utländska spelsajter beslutade Stortinget om DNS-blockering.

Bakom förslaget står oppositionspartierna Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet, vilka sammanräknat har en majoritet i Stortinget.

Lästips:  Spellicens: Allt du behöver veta om ansökan om svensk licens

Förslaget: DNS-blockering för att minska trafiken

DNS betyder Domännamnssystem och kopplar förenklat beskrivet samman en dators IP-adress med en webbdomän.

– Istället för att ange IP-adressen ”217.21.237.35” i sin webbläsare när man vill komma till Stockholms stads webbplats kan man använda sig av domännamnet ”www.stockholm.se”. Man kan alltså förenklat säga, att DNS ”översätter” till och från sifferbaserade och textbaserade nätadresser, beskriver Wikipedia.

Verkningsgraden av DNS-blockering är oklar. Det finns sedan många år tillbaka flera tjänster, som Google Public DNS och Open DNS, att använda för att komma runt blockeringen.

Även VPN-applikationer är vanliga i dator och mobil. DNS-blockeringen bör dock drastiskt minska den största delen av speltrafiken.

En del av de norska ledamöterna förespråkade en så kallad DNS-varning, i form av pop-ups som aktiveras om en spelare befinner sig på en hemsida eller app hos ett utländsk spelbolag.

Lästips:  Svenska Spel: 78 st miljonvinster under det andra kvartalet

Lotteritilsynet får starkare muskler

Den norska motsvarigheten till Lotteriinspektionen (Lotteritilsynet) får i förslaget också ökade befogenheter att skydda det norska spelmonopolet.

Politikerna beslutade även att utreda huruvida den norska Oljefonden (den norska statens pensionsfond för utländskt ägande) ska/bör äga aktier i utländska spelbolag.

Underlaget som röstades igenom var inte lika strikt som det som presenterades av media i slutet av april.


Köpa din första aktie? 750 000 kunder använder Avanza för sitt sparande. Deras idé är att det ska vara billigt att vara rik. Klicka här för att läsa mer om aktie- och fondsparande.


Sugen på en fin ost? Testa Ostogram – Sveriges största ostbutik på nätet. Klicka här för att läsa mer eller ge bort ett presentkort.


***  Följ med i spelbranschen genom att prenumerera på The Gambler Magazines nyhetsbrev

Dela den här artikeln:
Gå till Start