Nyheter om spel och spelbranschen

Ny spellag: Så säger branschens aktörer – och så påverkas spelarna

Dela den här artikeln:

Regeringen har beslutat om ett förslag till ny spellag, som innebär att ett licenssystem mycket sannolikt klubbas i Riksdagen. Den nya lagstiftningen ska gälla från 1 jarnuari 2019.

I den här artikeln följer ett utdrag från dagens reaktioner. Klicka vidare på länkarna under respektive rubrik för att läsa mer.

Läs mer om själva propositionen här: Propositionen är klar – så ska den nya spellagen bli

Länktips – några reaktioner från dagen

Pressträffen med civilministern:

TT med en bra introduktion:

Regeringen föreslår en omreglering av den svenska spelmarknaden och inför ett licenssystem för samtliga aktörer, enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S). Siktet är inställt på att den nya lagen träder i kraft vid årsskiftet.

Intervju i SVT med civilminister Ardalan Shekarabi:

Matchfixare ska dömas till upp till sex års fängelse. Det föreslår regeringen i en ny spellag som nu är klar, kan SVT Nyheter berätta.

– Vi menar allvar. Det här ska rökas ut, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

ATG, Svenska Spel, Kindred kommenterar till Expressen:

”Det ena är att vi med en licens får möjlighet till samma kommunikation i Sverige som ATG och Svenska Spel, vilket innebär att vi inte längre behöver lägga hela marknadsföringsbudgeten på tv-reklam.”

Gustaf Hoffstedt från BOS och Henrik Armus från Spelberoendes riksorganisation refereras i en Ekot-intervju:

Bägge är lagom positiva till beskedet.

Expressen går igenom hur spelarna påverkas:

I dag presenterar civilministern Ardalan Shekarabi regeringens förslag om en ny spellag. Ett förslag som troligtvis betyder högre återbetalning till spelarna på de stora pottspelen Stryktipset och V75.

Sportbladet tyckte tyvärr det egentillverkade materialet, med Robert Laul och Magnus Rydeving, var värt att låsa in i en plusartikel. Synd, konstaterar The Gambler Magazine snålt, men länkar plikttroget ändå.

Den som vill skruva tillbaka klockan kan läsa Anders Swedins ledare:

”I den bästa av världar skulle Svenska Spel fortfarande ha monopol, i den bästa av världar skulle Stryktipset fortfarande bara ha tolv rader och i den bästa av världar skulle Lars-Gunnar Björklund fortfarande vara en stor auktoritet på området.”

Och Tobias Wikström ger sin syn i den här ledaren:

”Lagstiftningen har fram till nu varit i stort sett densamma som innan internet fanns. På papperet har privata företag varit förbjudna att erbjuda spel i Sverige – i praktiken har de verkat från utlandet. Desperata försök att stoppa dessa företag har inte fungerat.”


Reklam: Med Ratsits nya tjänst Lönekollen kan du anonymt se lönen på alla i Sverige över 18 år. Utöver detta kan du även se inkomst av kapital och eventuella betalningsanmärkningar. Klicka här för att läsa mer.


***  Följ med i spelbranschen genom att prenumerera på The Gambler Magazines nyhetsbrev

Dela den här artikeln:
Gå till Start