Nyheter om spel och spelbranschen

Riksidrottsnämnden skärper straff för spel på egen match

Dela den här artikeln:

Riksidrottsnämnden skärper den påföljd som Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd tidigare beslutat för den spelare i Syrianska FC:s U19-lag som befunnits skyldig till brott mot matchfixningsreglementet. Spelaren stängs av för spel på egen match.

Avstängningen skärps från nio till tolv månaders avstängning från all idrottsverksamhet.

Riksidrottsnämnden (RIN) kan beskrivas som idrottens egen ”högsta domstol”. Till nämnden kan personer överklaga beslut i bestraffningsärenden och andra beslut tagna i respektive specialidrottsförbund.

Lästips:  Niclas Andersson blir tv-chef på TR Media

Stängs av för spel på egen match

I det aktuella ärendet hade Svenska Fotbollförbundets (SvFF) disciplinnämnd tidigare beslutat att stänga av spelaren under nio månader. En avstängningstid som RIN alltså, efter överklagande från SvFF:s Integrity Officer Tobias Tibell, beslutat att förlänga till tolv månader.

– RIN:s beslut grundar sig på att spelaren, genom att ingå vadhållning på en match där han själv deltog, har brutit mot matchfixingreglementet, skriver Svenska Fotbollförbundet i ett meddelande på sin hemsida.

Avstängningen innebär att spelaren inte får delta i någon form av organiserad idrottsverksamhet inom något specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet. Avstängningen omfattar träning, tävling, uppvisning och att utöva uppdrag.

Själva vadhållningen bestod i att det egna laget skulle släppa in det första målet i matchen.

Lästips:  Svenska Spel och KIT gör filmer för att öka kunskapen om matchfixning

Klubben anmälde själva

Enligt Syrianskas sportchef, Can Melkemichel, var det föreningen som upprättade den allra första anmälan till fotbollsförbundet. Något som ska ha gjorts omgående efter att händelsen uppdagats, under hösten.

– Det var egentligen killarna i laget som snackade runt och sedan fick ledarna reda på det som sade till styrelsen, som i sin tur pratade med föräldrarna. Då stängde vi av spelaren, berättade Can Melkemichel för Sportbladet.

Spelaren stängdes omedelbart av från allt spel med klubben.


*** Efter två år av skrivande släpper Magnus Berglund och Frans Fransson boken Hållbar sponsring. Boken är en handbok med teori, tips och inspiration. Ett stort fokus har lagts på idrottens samhällsnytta. Läs mer om boken här. Köp boken här: Tictail, Adlibris eller Bokus.


***  Följ med i spelbranschen genom att prenumerera på The Gambler Magazines nyhetsbrev

Dela den här artikeln:
Gå till Start