Nyheter om spel och spelbranschen

Uppgifter: Hästsporten och ATG kan gå skilda vägar

Dela den här artikeln:

Det var i slutet av september som Jan ”Hatten” Helander publicerade uppgifter om att Svensk Travsport och Svensk Galopp avser gå skilda vägar från spelbolaget ATG. Uppgifterna, som är ett arbets- och förslagsunderlag till den pågående spelutredningen, bekräftas av Hans Ljungkvist, ordförande för Svensk Travsport.

– Det nya förslaget inskickat av ST/SG, undertecknat av Hans Ljungkvist samt Anna Palmérus till spelutredare Håkan Hallstedt innehåller följande, inleder Jan ”Hatten” Helander i sitt inlägg, och fortsätter med ett tolvpunktsprogram:

 1. ”Enligt förslaget ska ATG bli ett renodlat spelbolag, som behandlas likvärdigt som övriga licensansökare
 2. Svensk Travsport (ST) / Svensk Galopp (SG) blir helt fristående från all spelverksamhet
 3. ST/SG innehar/äger ensamrätt till ”sportdatabas, ljud samt bildrättigheter som säljs till marknadspris till spelarrangörer.
 4. Alla licenstagare äger rätt att anordna spel på samtliga spelformer, till samma villkor.
 5. ST/SG sköter tävlingskalender och ackrediterar utländska tävlingar för spel i Sverige
 6. ST/SG säljer tillgång till sportdatabas,ljud/bildrättigheter även till media och banorna
 7. ST/SG lämnar tillträde till banorna för reklam, sponsring, spel mm på affärsmässiga villkor
 8. Sportdatabasen flyttas från ATG till ST/SG.
 9. Avtalet mellan ST/SG och ATG sägs upp
 10. ST/SGs nuvarande avtal med banorna om exklusiv rätt till ljud/bild/media från tävlingarna bibehålls/förstärks
 11. ST/SG ansvarar för samtliga avtal med licenstagarna mfl gällande travtävlingar i Sverige, sportdatabasen samt ljud/bild från egen produktion/distrubution .
 12. ST påtar sig ansvaret för travsportens organisation, företräda travsporten i utlandet, centrala servicefunktioner för banorna, ekonomisk kontroll av banor tillsammans med SG, finansiering av HNS (enl avtal med staten).”

Punkterna bekräftas av Svensk Travsport – som betonar att det är ett arbetsmaterial

– Uppgifterna som Jan Helander på Gamblers vardag fått tag i stämmer, det är något vi står för. Vad som däremot är viktigt att påpeka i sammanhanget är att det bara handlar om arbetsmaterial, säger Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist till Travronden.

Lästips:  Förvaltningsrätten: Nyheter24 ska betala vite på 100 000 kr

SvFF: Det är rimligt att idrotten tillåts tjäna direkta pengar på spel

En liknande fråga, men med helt annan ståndpunkt än arbetsmaterialet som hästsporten lagts fram, har nyligen lyfts av Svenska Fotbollförbundet:

– Goda villkor för sponsring är en viktig åtgärd. Dock menar vi att man också bör ge idrottens centrala organisa­tioner möjligheten att genom ett direkt ägande ta del av de vinster som skapas på spelmarknaden,skriver Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet, och Håkan Sjöstrand, generalsekreterare Svenska Fotbollförbundet hos SvD.

Man fortsätter även med:

– Det är rimligt att idrotten, och i synnerhet fot­bollen, på samma vis som trav- och galoppsporten (genom sitt ägande av ATG) tillåts tjäna direkta pengar på spel.

Oavsett ”arbetsmaterial”, ”debattartiklar” och eventuella ”testballonger” är en sak säker: Spelbranschen är hetare än någonsin.

Tips: Missa inga nyheter, prenumerera på The Gambler Magazines nyhetsbrev (gratis).

Läs mer:

[interaction id=”57f3be393150541336517396″]


*** Efter två år av skrivande släpper Magnus Berglund och Frans Fransson boken Hållbar sponsring. Boken är en handbok med teori, tips och inspiration. Ett stort fokus har lagts på idrottens samhällsnytta. Läs mer om boken här. Köp boken här: Tictail, Adlibris eller Bokus.


***  Följ med i spelbranschen genom att prenumerera på The Gambler Magazines nyhetsbrev

Dela den här artikeln:
Gå till Start