Nyheter om spel och spelbranschen

5 motiv till varför vi tycker om att spela

Dela den här artikeln:

Varför spelar vi egentligen? En i första anblicken konstig fråga, kanske du tycker. Men skrapar vi på ytan finns det enormt komplexa psykosociala anledningar till varför människan gillar spel.

Om du behöver känna till dem? Nej, absolut inte. Men det är ganska roligt.

Så, varför spelar vi?

Lotteriinspektionen redogör för 5 av motiven som i allmänhet finns hos alla spelare. De flesta kan hantera sitt spelande, men för vissa kan dragningskraften blir för stark och bidra till spelproblem.

5 skäl till varför vi spelar

  1. Chansen att vinna, som är själva grunden för allt spel om pengar. Vinstchansen har djupa psykologiska och kulturella betydelser. Den förknippas med positiva egenskaper och upplevelser.
  2. Drömmen om högvinsten. En del spel ger för en liten insats chansen att vinna flera miljoner kronor. Många fantiserar om hur bra deras liv skulle kunna bli om de vann mycket pengar.
  3. Sociala värden. Spel kan vara ett sätt att umgås och träffa andra människor. De kan också ge ett tillfälle att tävla mot andra. En del spelare gör stora och vågade insatser för att imponera och vinna respekt.
  4. Intellektuell utmaning. Spel som poker och vadhållning på hästar ger en stor intellektuell utmaning för den som är intresserad. Det finns nästan hur mycket som helst att lära sig om dessa spel.
  5. Sinnespåverkan. Vissa människor lockas av att spel är mycket spännande. Andra tycker att spelande är ett sätt att koppla av på, när de till exempel sätter ihop sitt travsystem eller spelar på en spelautomat.
Lästips:  Spellicens: Allt du behöver veta om ansökan om svensk licens

Källa: Motiv för att spela

Rösta: Vilka motiv lockar dig mest till att spela?

Du kan ange flera alternativ!

Du kan ange flera alternativ!

Lotteriinspektionen utvecklar:

”Vinstchansens koppling till hjärnans belöningssystem kan bidra till ett beroende av samma typ som alkoholism och narkomani. Drömmen om högvinsten kan vara det sista hoppet om en snabb lösning på ekonomiska problem. Den som är ensam och känner sig underlägsen kan spela för att känna gemenskap och att man betyder något. Den intellektuella utmaningen kan tas på för stort allvar och istället bli en hopplös kamp mot oddsen. Spelandets påverkan på våra sinnen riskerar att bli en drog för den som söker spänning eller som flyr från sina bekymmer.”


***  Följ med i spelbranschen genom att prenumerera på The Gambler Magazines nyhetsbrev

Dela den här artikeln:
Gå till Start